Pączki Babci Jadzi

Ten właśnie przepis otwiera strony ojej trzeciej książki – “Słodkie Co Nieco”. To pączki mojej Babci Jadzi, które robiła z zamknięty oczami. Pulchne pączusie otulone cukrem zawsze popijałam magiczną herbatą. Przygotowuję taką herbatę codziennie, kocham jej smak i zwyczajny, lecz czarodziejski aromat.

Zapraszam po przepis na pączusie :)

Przepis pochodzi z książki “Słodkie Co Nieco”, wydawnictwo Zwierciadło

SKŁADNIKI:

*na ok 20 pączków

50 dag mąki pszennej

5 żółtek

1 szklanka mleka

5 dag drożdży

7 łyżek cukru

3 łyżki masła

2 łyżki spirytusu

szczypta soli

litr oleju do smażenia (lub smalcu)

Cukier do obtoczenia pączków

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku podgrzewamy mleko (nie może być gorące!)

Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.

Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).

Do miski miksera dajemy żółtka, wsypujemy cukier – całość ucieramy na puszystą masę.

Do dużej misy przesiewamy mąkę.

Dodajemy porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatamy ciasto.

Dodajemy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło.

Porządnie mieszamy ciasto do połączenia wszystkich składników – ciasto powinno być dość rzadkie.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (40 min do godziny).

Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę.

Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką.

Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok 1 cm.

Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić.

Korzystając ze szklanki wycinamy kółka.

Kółko kładziemy na dłoni i formujemy kuleczkę.

Kulki odkładamy na ściereczkę podsypaną mąkę (lub deskę czy stolnicę).

Wszystkie kulki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (40-60 min).

Po tym czasie, w garnku rozgrzewamy olej lub smalec (do 175 stopni)

Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 1,5-2 min z każdej strony).

Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy je do miski z cukrem. Otulamy je cukrem z każdej strony.

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.