Brak produktów w koszyku
Pączki Babci Jadzi
Ten właśnie przepis otwiera strony ojej trzeciej książki – „Słodkie Co Nieco”. To pączki mojej Babci Jadzi, które robiła z zamknięty oczami. Pulchne pączusie otulone cukrem zawsze popijałam magiczną herbatą. Przygotowuję taką herbatę codziennie, kocham jej smak i zwyczajny, lecz czarodziejski aromat.
Zapraszam po przepis na pączusie :)
Przepis pochodzi z książki „Słodkie Co Nieco”, wydawnictwo Zwierciadło
SKŁADNIKI:
*na ok 20 pączków
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
7 łyżek cukru
3 łyżki masła
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
litr oleju do smażenia (lub smalcu)
Cukier do obtoczenia pączków
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku podgrzewamy mleko (nie może być gorące!)
Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
Do miski miksera dajemy żółtka, wsypujemy cukier – całość ucieramy na puszystą masę.
Do dużej misy przesiewamy mąkę.
Dodajemy porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatamy ciasto.
Dodajemy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło.
Porządnie mieszamy ciasto do połączenia wszystkich składników – ciasto powinno być dość rzadkie.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (40 min do godziny).
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę.
Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką.
Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok 1 cm.
Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić.
Korzystając ze szklanki wycinamy kółka.
Kółko kładziemy na dłoni i formujemy kuleczkę.
Kulki odkładamy na ściereczkę podsypaną mąkę (lub deskę czy stolnicę).
Wszystkie kulki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (40-60 min).
Po tym czasie, w garnku rozgrzewamy olej lub smalec (do 175 stopni)
Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 1,5-2 min z każdej strony).
Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy je do miski z cukrem. Otulamy je cukrem z każdej strony.
iza
idealne pączusie