Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy to nic innego jak kruche, słodkie ciasto i migdał. W internecie jest mnóstwo zdjęć i przepisów na takie paluchy. Ja wykorzystałam przepis na kruche ciasto, z którego robię jabłecznik.

Migdał to paznokieć palucha Wiedźmy. I już :)

Paluchy Wiedźmy są super słodką przekąską, idealną na Halloween.

 

na ok. 20 paluchów

kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

50 g cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

20 całych, niełuskanych migdałów

Z mąki, masła, cukru, szczypty soli i jajka szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.

Po ok. 30 minutach odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego rulonik.

Na ruloniku robimy dwa wgniecenia palcami (1 1/3 i 2/3  wysokości).

Pomiędzy wgnieceniami nożykiem robimy po 3 delikatne wcięcia.

Na końcu wałeczka wbijamy migdał. Całość powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu.

Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.

Paluchy powinny być rumiane.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy paluchy.

Paluchy Wiedźmy

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.