Brak produktów w koszyku
Paluchy Wiedźmy
Paluchy Wiedźmy to nic innego jak kruche, słodkie ciasto i migdał. W internecie jest mnóstwo zdjęć i przepisów na takie paluchy. Ja wykorzystałam przepis na kruche ciasto, z którego robię jabłecznik.
Migdał to paznokieć palucha Wiedźmy. I już :)
Paluchy Wiedźmy są super słodką przekąską, idealną na Halloween.
na ok. 20 paluchów
kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
20 całych, niełuskanych migdałów
Z mąki, masła, cukru, szczypty soli i jajka szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Po ok. 30 minutach odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego rulonik.
Na ruloniku robimy dwa wgniecenia palcami (1 1/3 i 2/3 wysokości).
Pomiędzy wgnieceniami nożykiem robimy po 3 delikatne wcięcia.
Na końcu wałeczka wbijamy migdał. Całość powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu.
Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
Paluchy powinny być rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy paluchy.
Karolina
Ekstra wyglądają! Też robiłam coś podobnego, ale z marchewek. :)