Brak produktów w koszyku
Panna Cotta z jagodami i werbeną
Panna Cotta
*na 6 miseczek po 150 ml
*400 ml śmietanki 30%
*400 m mleka bez laktozy
*150 g cukru pudru
*laska wanilii lub łyżka esencjo waniliowej
*5 łyżeczek żelatyny
*100 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i ziarna z laski wanilii oraz cała laskę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy.
Żelatynę zalewamy wodą i energicznie mieszamy. Kiedy żelatyna rozpuści się, dodajmy ją do śmietanki i mleka. Wszystko podgrzewamy, dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Laskę wanilii wyjmujemy, a masę przelewamy do miseczek/szklanek lub foremek. Panna Cottę wstawiamy do lodówki na całą noc.
Sos Jagodowy z werbeną
*szklanka jagód
*3 łyżki brązowego cukru
*czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
*100 ml zimnej wody
10 listków werbeny
sok z polowy cytryny
Przygotowanie:
Jagody wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i werbenę pociętą na malutkie kawałki. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i taką mieszankę wlewamy do gorących jagód. Mieszamy. Powinien powstać lekko gęsty sos, o konsystencji kiślu.
Zimną panna cottę podajemy z ciepłym sosem <3
Dodaj komentarz