Panna Cotta z jagodami i werbeną

Panna Cotta

*na 6 miseczek po 150 ml

*400 ml śmietanki 30%

*400 m mleka bez laktozy

*150 g cukru pudru

*laska wanilii lub łyżka esencjo waniliowej

*5 łyżeczek żelatyny

*100 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i ziarna z laski wanilii oraz cała laskę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy.

Żelatynę zalewamy wodą i energicznie mieszamy. Kiedy żelatyna rozpuści się, dodajmy ją do śmietanki i mleka. Wszystko podgrzewamy, dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Laskę wanilii wyjmujemy, a masę przelewamy do miseczek/szklanek lub foremek. Panna Cottę wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sos Jagodowy z werbeną

*szklanka jagód

*3 łyżki brązowego cukru

*czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

*100 ml zimnej wody

10 listków werbeny

sok z polowy cytryny

Przygotowanie:

Jagody wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i werbenę pociętą na malutkie kawałki. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu.

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i taką mieszankę wlewamy do gorących jagód. Mieszamy. Powinien powstać lekko gęsty sos, o konsystencji kiślu.

Zimną panna cottę podajemy z ciepłym sosem <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.