Brak produktów w koszyku
Parfait z kurzych wątróbek
Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną.
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Parfait z kurzych wątróbek z oliwą truflową, konfiturą z borówki na słodkiej bułce a la brioche z wędzoną solą morską i rukwią wodną
2015-12-20 14:21:26
SKŁADNIKI
- (dla 4 - 8 osób)
- - wątróbka kurza 600g
- - cebula złota 150g
- - brandy 100g
- - olej 30ml
- - śmietana 36% 100ml
- - jajo 2szt
- - oliwa truflowa 30ml
- - sól, pieprz do smaku
- - masło 50g
- - chałka 1 szt
- - borówka brusznica – 50g
- - wędzona sól morska 1 łyżeczka
- - rukiew wodna 1 doniczka
PRZYGOTOWANIE
- Wątróbkę kurzą oczyszczamy z błon i wkładamy do malaksera.
- Cebulę obieramy, kroimy w pióra i karmelizujemy na oleju. Pod koniec podlewamy cebulę brandy, redukujemy alkohol i wrzucamy całość do wątróbki.
- Zaczynamy miksować.
- Masa musi być jednolita o gładkiej fakturze.
- Następnie dodajemy jaja i śmietanę, oliwę truflową, sól i pieprz i chwile miksujemy.
- Gotową masę wylewamy do żaroodpornego naczynia i dobrze foliujemy folią spożywczą.
- Naczynie wkładamy do blachy z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej w piecu rozgrzanym do 120 stopni przez około 2h.
- Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy parfait jest dobre.
- Jeśli je nakłujemy i będzie miało stałą konsystencję oraz nie puści płynu, oznacza to, że jest już gotowe.
- Parfait należy wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Parfait najlepiej podawać na maślanej grzance. Możemy ją zrobić z gotowej chałki, którą lekko przesmażymy na maśle.
- Idealnie smakuje z konfitura z borówki brusznicy, wędzoną solą morską, rukwią wodną i odrobiną oliwy truflowej.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz