Brak produktów w koszyku
PARMIGIANA DI MELANZANE – z pomidorami
Ten film http://vimeo.com/37438380. Najpiękniejszy, żałuję, że kończy się po trzech minutach.
Parmigiana di Melanzane to w bardzo prostym tłumaczeniu zapiekanka z bakłażanów. To bardzo proste tłumaczenie. Tak naprawdę to grillowane bakłażanY przełożone aromatyczną bułką tartą, mozzarellą, ricottą i innymi dodatkami. To kwintesencja smaku. Absolutna pyszność.
Przygotowałam już kiedys wersję z małymi kotlecikami. Tym razem Parmigiana do Melanzane była bez mięsa, za to z pomidorami i sosem pomidorowym. Nie zawiodłam się. Smak rewelacyjny.
SKŁADNIKI:
* oliwa z oliwek
* 10 łyżek bułki tartej
* 5 ząbków czosnku
* garść posiekanej pietruszki
* garść świeżej bazylii
* 2 kule mozzarelli
* ricotta
* bakłażan
* sól, pieprz
* 3 pomidory
* 300 ml sosu pomidorowego
* 4 jajka
* ok. 80 g parmezanu
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, 10 łyżek bułki tartej, garść posiekanej pietruszki i chili – zrumieniamy całość
2. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, solimy i zostawiamy na papierowym ręczniku na kikanaście minut. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Odciskamy krople, które pojawily się na bakłażanie. Grillujemy bakłażana z każdej strony.
3. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy połowę bakłażana.
4. Każdego bakłażana smarujemy ricottą (zużywamy połowę). Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
5. Na ricottę układamy pokrojonego w plastry pomidora.
6. Na pomidora układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
7. W garnku podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
8. Sosem pomidorowym zalewamy w części ułożoną zapiekankę.
9. Na sosie ponownie układamy bakłażana, smarujemy go ricottą. Doprawiamy solą morska i świeżo mielonym pieprzem
10. Na koniec układamy pomidora, posypujemy wszystko połową posiekanej bazylii
11. W misce roztrzepujemy jajka – zalewamy składniki.
12. Całość przykrywamy solidną porcją starego parmezanu.
13. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowe! Smacznego :)
Asia
Dodaj komentarz