PARMIGIANA DI MELANZANE – z pomidorami

Ten film http://vimeo.com/37438380. Najpiękniejszy, żałuję, że kończy się po trzech minutach.parmigiana_Z_POMIDORAMI

Parmigiana di Melanzane to w bardzo prostym tłumaczeniu zapiekanka z bakłażanów. To bardzo proste tłumaczenie. Tak naprawdę to grillowane bakłażanY przełożone aromatyczną bułką tartą, mozzarellą, ricottą i innymi dodatkami. To kwintesencja smaku. Absolutna pyszność.

Przygotowałam już kiedys wersję z małymi kotlecikami. Tym razem Parmigiana do Melanzane była bez mięsa, za to z pomidorami i sosem pomidorowym. Nie zawiodłam się. Smak rewelacyjny.

SKŁADNIKI:

* oliwa z oliwek

* 10 łyżek bułki tartej

* 5 ząbków czosnku

* garść posiekanej pietruszki

* garść świeżej bazylii

* 4 plasterki świeżego chiliparmigiana_Z_POMIDORAMI

* 2 kule mozzarelli

* ricotta

* bakłażan

* sól, pieprz

* 3 pomidory

* 300 ml sosu pomidorowego

* 4 jajka

* ok. 80 g parmezanu

parmigiana_Z_POMIDORAMIPRZYGOTOWANIE:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, 10 łyżek bułki tartej, garść posiekanej pietruszki i chili – zrumieniamy całość

2. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, solimy i zostawiamy na papierowym ręczniku na kikanaście minut. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Odciskamy krople, które pojawily się na bakłażanie. Grillujemy bakłażana z każdej strony.

3. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy połowę bakłażana.

4. Każdego bakłażana smarujemy ricottą (zużywamy połowę). Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

5. Na ricottę układamy pokrojonego w plastry pomidora.

6. Na pomidora układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.

7. W garnku podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.

8. Sosem pomidorowym zalewamy w części ułożoną zapiekankę.

9. Na sosie ponownie układamy bakłażana, smarujemy go ricottą. Doprawiamy solą morska i świeżo mielonym pieprzem

10. Na koniec układamy pomidora, posypujemy wszystko połową posiekanej bazylii

11. W misce roztrzepujemy jajka – zalewamy składniki.

12. Całość przykrywamy solidną porcją starego parmezanu.

13. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowe! Smacznego :)

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.