Brak produktów w koszyku
Parmigiana Di Melanzane

PARMIGIANA DI MELANZANE to pyszna, włoska zapiekanka, która na stałe gości w mojej kuchni. Pachnący, miękki, zrumieniony bakłażan świetnie komponuje się z pomidorami, ricottą, mozzarellą i parmezanem.
Zapiekankę można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Można również przygotowywać pojedyncze porcje. Zasada jest jedna – ma być aromatycznie, gorąco, pomidorowo, serowo i ciągnąco :)
Zapraszam do obejrzenia filmu, od którego wszystko się zaczęło. Dokładnie tak przygotowałam moją pierwszą zapiekankę.
W tym daniu pominęłam kotleciki, ale deczycja należy do Was.
Asia
- oliwa z oliwek
- 10 łyżek bułki tartej
- 5 ząbków czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- garść świeżej bazylii
- 4 plasterki świeżego chilli
- 2 kule mozzarelli
- 200 g ricotty
- 2 bakłażany
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- 200 ml sosu pomidorowego
- 4 jajka
- ok. 80 g parmezanu
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, 10 łyżek bułki tartej, garść posiekanej pietruszki i chili – zrumieniamy całość
- Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż, solimy i zostawiamy na papierowym ręczniku na kilkanaście minut. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Odciskamy krople, które pojawiły się na bakłażanie. Grillujemy bakłażana z każdej strony.
- Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy połowę bakłażana.
- Każdego bakłażana smarujemy ricottą (zużywamy połowę). Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
- Na ricottę układamy pokrojonego w plastry pomidora.
- Na pomidora układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
- W garnku podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sosem pomidorowym zalewamy w części ułożoną zapiekankę.
- Na sosie ponownie układamy bakłażana, smarujemy go ricottą. Doprawiamy solą morska i świeżo mielonym pieprzem
- Na koniec ponownie układamy pomidora, posypujemy wszystko połową posiekanej bazylii. Jeśli zostały nam bakłażany, układamy kolejną warstwę.
- W misce roztrzepujemy jajka – zalewamy składniki.
- Całość przykrywamy solidną porcją starego parmezanu.
- Zapiekankę pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dodaj komentarz