Pęczak z pieczonymi warzywami

pęczak z pieczonymi warzywami w sosie cytrynowo miodowym

O miłości do pęczaku mogłabym mówić wiele. Kocham wszelkie kasze, uwielbiam podawać je z przeróżnymi dodatkami. Kasze wspaniale smakują z sosami i mięsem. Świetne, lekkie, letnie i rześkie jest połączenie pęczaku z młodymi warzywami, które wcześniej piekłam w towarzystwie ziół i cytryn.

Tak upieczone warzywa pachną oliwą, cytryną i ziołami. Możemy je również polać miodem. Podczas pieczenia uzyskamy wspaniały, aromatyczny sos, który oblepi ziarenka pęczaku.

Skorzystajcie z tego przepisu, danie jest obłędne :)

 

PĘCZAK Z MŁODYMI, PIECZONYMI WARZYWAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. (dla 3-4 osób)
  2. Kubek pęczaku
  3. Łyżka masła
  4. Pęczek młodej marchewki
  5. Pęczek młodej pietruszki
  6. Młody seler
  7. Cytryna
  8. 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  9. 5 łyżek miodu (opcjonalnie)
  10. świeży tymianek
  11. sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  2. Młode warzywa dokładnie szorujemy lub cieniutko obieramy skórkę.
  3. Oczyszczone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Polewamy całość oliwą z oliwek, układamy plasterki wyszorowanej wcześniej cytryny. Dodajemy gałązki tymianku, oprószamy solą morską. Możemy dodać miód.
  5. Warzywa pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach co jakiś czas polewając je sosem, który wytworzy się z oliwy i cytryny.
  6. Kiedy warzywa będą się piekły, przygotowujemy pęczak.
  7. Pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  8. Kubek pęczku zalewamy dwoma kubkami wody.
  9. Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i gotujemy ok. 15 – 20 minut (sprawdzamy miękkość).
  10. Po ugotowaniu do pęczaku dodajemy łyżkę masła.
  11. Upieczone warzywa kroimy na kawałki. Łączymy je z pęczakiem.
  12. Całość solidnie podlewamy sosem z pieczonych warzyw, doprawiamy do smaku.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
młode warzywa pieczone pieczone marchewki pieczone warzywa z cytryną i miodem pęczak z mlodymi, pieczonymi warzywami SMAQ

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.