Brak produktów w koszyku
Pęczak z pieczonymi warzywami
O miłości do pęczaku mogłabym mówić wiele. Kocham wszelkie kasze, uwielbiam podawać je z przeróżnymi dodatkami. Kasze wspaniale smakują z sosami i mięsem. Świetne, lekkie, letnie i rześkie jest połączenie pęczaku z młodymi warzywami, które wcześniej piekłam w towarzystwie ziół i cytryn.
Tak upieczone warzywa pachną oliwą, cytryną i ziołami. Możemy je również polać miodem. Podczas pieczenia uzyskamy wspaniały, aromatyczny sos, który oblepi ziarenka pęczaku.
Skorzystajcie z tego przepisu, danie jest obłędne :)
- (dla 3-4 osób)
- Kubek pęczaku
- Łyżka masła
- Pęczek młodej marchewki
- Pęczek młodej pietruszki
- Młody seler
- Cytryna
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek miodu (opcjonalnie)
- świeży tymianek
- sól morska
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- Młode warzywa dokładnie szorujemy lub cieniutko obieramy skórkę.
- Oczyszczone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Polewamy całość oliwą z oliwek, układamy plasterki wyszorowanej wcześniej cytryny. Dodajemy gałązki tymianku, oprószamy solą morską. Możemy dodać miód.
- Warzywa pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach co jakiś czas polewając je sosem, który wytworzy się z oliwy i cytryny.
- Kiedy warzywa będą się piekły, przygotowujemy pęczak.
- Pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Kubek pęczku zalewamy dwoma kubkami wody.
- Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i gotujemy ok. 15 – 20 minut (sprawdzamy miękkość).
- Po ugotowaniu do pęczaku dodajemy łyżkę masła.
- Upieczone warzywa kroimy na kawałki. Łączymy je z pęczakiem.
- Całość solidnie podlewamy sosem z pieczonych warzyw, doprawiamy do smaku.
wenus-lifestyle
Oj, ja akurat pęczak średnio lubię, ale moja mama uwielbia, więc może jej coś takiego przygotuję ;)