PĘCZAK Z FENKUŁEM, ZIOŁAMI I CYTRYNOWYM SOSEM

PĘCZAK-Z-ZIOŁAMI

Od dawna chodził za mną łobuz jeden! ON – pęczak, ale w odsłonie innej niż zazwyczaj. Wcale nie zabrałam go na ryby, wcale nie podałam na ciepło. Na przekór aurze i całej codzienności, z tęsknoty za latem, mój pęczak był chłodny, lekki i orzeźwiający. 

Tak przygotowany pęczak z fenkułem, ziołami i cytrynowym sosem może być pysznym śniadaniem, wspaniałą przekąską, którą możecie zabrać do pracy, ale i cudnym dodatkiem do mięsa (na kolację czy obiad).

Przygotowanie pęczaku z fenkułem, ziołami i cytrynowym sosem to kilka chwil. Uważajcie  z fenkułem, ma pyszny, choć specyficzny, anyżowy smak.

PĘCZAK Z FENKUŁEM, ZIOŁAMI I CYTRYNOWYM SOSEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2, 3 osób
  2. kubek pęczaku
  3. dwa kubki wody
  4. sól
  5. cytryna
  6. 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  7. 10 pomidorów koktajlowych
  8. pół kubka świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
  9. 3 łyżki cienko pokrojonego fenkułu
  10. solidna garść posiekanych, świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
PRZYGOTOWANIE
  1. Pęczak dobrze płuczemy na sitku, możemy przelać do wrzątkiem.
  2. Pęczak wrzucamy do garnka, prażymy chwilę, zalewamy go wodą (na kubek pęczaku dwa kubki wody) i gotujemy aż wchłonie wodę.
  3. Po ugotowaniu przekładamy pęczak do miski.
  4. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, osuszamy.
  5. Z całej cytryny ścieramy skórkę. Do pęczaku dodajemy skórkę cytryny i cały wyciśnięty z niej sok.
  6. Dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy całość.
  7. Pomidory myjemy, kroimy, dodajemy do pęczaku.
  8. Do pęczaku dodajemy również świeżego ogórka pokrojonego w kostkę.
  9. Do całości dodajemy również cienko pokrojony fenkuł.
  10. Zioła płuczemy, osuszamy, siekamy i solidną garść wrzucamy do miski.
  11. Pęczak z dodatkami solimy do smaku i mieszamy całość.
  12. Jeśli mamy ochotę na większą ilość któregoś ze składników (lub np. dodatkowo na koperek czy pietruszkę), dodajemy śmiało składniki.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
ORZEŹWIAJACY-PĘCZAK PĘCZAK-Z-CYTRYNĄ-I-FENKUŁEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.