Brak produktów w koszyku
PĘCZAK Z FENKUŁEM, ZIOŁAMI I CYTRYNOWYM SOSEM
Od dawna chodził za mną łobuz jeden! ON – pęczak, ale w odsłonie innej niż zazwyczaj. Wcale nie zabrałam go na ryby, wcale nie podałam na ciepło. Na przekór aurze i całej codzienności, z tęsknoty za latem, mój pęczak był chłodny, lekki i orzeźwiający.
Tak przygotowany pęczak z fenkułem, ziołami i cytrynowym sosem może być pysznym śniadaniem, wspaniałą przekąską, którą możecie zabrać do pracy, ale i cudnym dodatkiem do mięsa (na kolację czy obiad).
Przygotowanie pęczaku z fenkułem, ziołami i cytrynowym sosem to kilka chwil. Uważajcie z fenkułem, ma pyszny, choć specyficzny, anyżowy smak.
- *dla 2, 3 osób
- kubek pęczaku
- dwa kubki wody
- sól
- cytryna
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 10 pomidorów koktajlowych
- pół kubka świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cienko pokrojonego fenkułu
- solidna garść posiekanych, świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
- Pęczak dobrze płuczemy na sitku, możemy przelać do wrzątkiem.
- Pęczak wrzucamy do garnka, prażymy chwilę, zalewamy go wodą (na kubek pęczaku dwa kubki wody) i gotujemy aż wchłonie wodę.
- Po ugotowaniu przekładamy pęczak do miski.
- Cytrynę zalewamy wrzątkiem, osuszamy.
- Z całej cytryny ścieramy skórkę. Do pęczaku dodajemy skórkę cytryny i cały wyciśnięty z niej sok.
- Dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy całość.
- Pomidory myjemy, kroimy, dodajemy do pęczaku.
- Do pęczaku dodajemy również świeżego ogórka pokrojonego w kostkę.
- Do całości dodajemy również cienko pokrojony fenkuł.
- Zioła płuczemy, osuszamy, siekamy i solidną garść wrzucamy do miski.
- Pęczak z dodatkami solimy do smaku i mieszamy całość.
- Jeśli mamy ochotę na większą ilość któregoś ze składników (lub np. dodatkowo na koperek czy pietruszkę), dodajemy śmiało składniki.
Dodaj komentarz