Brak produktów w koszyku
Pęczak z grillowanymi cytrynami i kolendrą

Pęczak z grillowanymi cytrynami, łososiem i kolendrą to danie pyszne i zdrowe. Każde ziarenko pęczaku otulone jest aromatyczną oliwą i soczystymi, grillowanymi cytrynami. Dla wzbogacenia smaku do pęczaku możemy dołożyć łyżkę pasty z marynowanych (kiszonych) cytryn (kupiłam w Marks&Spencer) oraz szczyptę kuminu. Delikatny łosoś, jędrny pęczak i pachnąca kolendra to połączenie idealne, które dodatkowo możecie podkręcić naturalnym winem od zwariowanych Collectif Anonyme – Collioure Blanc 2013 :)
- *dla 2 osób
- kubek pęczaku
- dwa kubki wody
- 200 g świeżego łososia
- sól
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- łyżeczka kuminu
- łyżka pasty cytrynowej (pasta z marynowanych/kiszonych cytryn)
- garść świeżej kolendry
- Pęczak dobrze płuczemy na sitku, możemy przelać wrzątkiem.
- Pęczak wrzucamy do garnka, prażymy chwilę, zalewamy go wodą (na kubek pęczaku dwa kubki wody) i gotujemy aż wchłonie wodę.
- Po ugotowaniu przekładamy pęczak do miski.
- Łososia myjemy, oczyszczamy z ewentualnych ości, odcinamy skórę.
- Łososia smarujemy oliwą, oprószamy solą.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem, kroimy na pół.
- Kolendrę myjemy, siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kawałki łososia i cytryny - miąższem do dołu.
- Wszystko razem grillujemy kilka minut z każdej strony (5-6, w zależności od grubości ryby)
- Pęczak podsmażamy na patelni, na oliwie z oliwek. Do pęczaku dodajemy pastę z cytryn, kumin.
- Pęczak doprawiamy do smaku solą. Dodajemy do niego również sok wyciśnięty z miękkich i aromatycznych, zgrillowanych cytryn.
- Tak przygotowany pęczak możemy podlać odrobiną wina, a gdy wyparuje, przykładamy go na talerz.
- Dodajemy łososia, cytryny, posypujemy kolendrą.
- Jeśli nie mamy pasty z cytryny, pęczak podlewamy oliwą z oliwek, winem, sokiem wyciśniętym z grillowanych cytryn. Dodajemy również skórkę otartą z cytryny, kumin i sól.
- Każde ziarenko pęczaku powinno pokryć się sosem.
- Smacznego,
- asia
Dariozka91
super potrawka, wygląda lekko i smacznie – w sam raz na nadchodzącą wiosnę!