Brak produktów w koszyku
Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
Na makaron ochotę mam o każdej porze dnia i nocy, a kiedy nastrój obniżony czy zdrowie w kiepskiej formie, jest on baaardzo wskazany. Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą jest delikatne w smaku. Dość pikantna rukola i świeżo mielony pieprz dodają mu więc charakteru. Kilka kropli dobrej oliwy z oliwek zwieńczy całość.
Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą to pyszne danie. Smacznego :)
PENNE Z BAKŁAŻANEM, POMIDORAMI I MOZARELLĄ
2014-09-23 07:57:59
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu (np. Barilla Penne Rigate Cottura n.73)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bakłażan
- 2 pomidory (np. Malinowe)
- 10 pomidorów suszonych
- 100 ml pasty pomidorowej
- kulka mozzarelli
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek (do polania na talerzu)
- rukola
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Odcedzamy, odkładamy do miski.
- Bakłażana myjemy, kroimy w plastry. Plastry kroimy na cztery części.
- Bakłażana przekładamy do miski, oprószamy solą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
- Po tym czasie przelewamy bakłażana pod bieżącą wodą i osuszamy go ręcznikiem.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na kawałki.
- Suszone pomidory kroimy na spore części.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek.
- Kiedy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy bakłażana.
- Podsmażamy go na rumiano i do czasu aż zmięknie (ok. 7-10 minut).
- Do bakłażana dodajemy pomidory świeże i suszone oraz pastę pomidorową, mieszamy całość, solimy do smaku.
- Do warzyw dodajemy makaron.
- Po chwili do całości dodajemy mozzarellę porwaną na kawałki.
- Mieszamy całość chwilę, aby smaki przygryzły się, a makaron pokrył się sosem.
- Porcję makaronu nakładamy na talerz.
- Dodajemy świeżą, umytą i osuszoną rukolę.
- Całość oprószamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz