Brak produktów w koszyku
PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ
Skoro mój Sezonownik podpowiada, że mamy brukselkowy czas, to musi to być prawda. I choć brukselka jak szpinak – albo się ją kocha, albo nienawidzi, postanowiłam pokazać Wam jej drugie oblicze.
Brukselka jest dla mnie przepiękna. To malusia kapustka, którą uwielbiam obierać, listek po listku. Podobno powstała z romansu jarmużu i kapusty… Oprócz tego, że jest przepyszna i ciut słodka, to jest również bardzo zdrowa, zawiera w sobie wiele witamin (150 g brukselki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na Wit. C), korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy.
Połączenie brukselki z chorizo miałam w głowie od dawna. Pikantna kiełbaska chorizo idealnie skomponowała się z delikatną brukselką, a makaron penne, natka pietruszki i oliwa z oliwek sprawiły, że był to po prostu super, a w dodatku szybki obiad!
- 100 g makaronu penne (penne rigate nr 31, np. Arrighi)
- 15 dag kiełbaski chorizo
- ok. 20 brukselek
- oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek, extra vergine, np. Olitalia)
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Brukselkę płuczmey pod bieżącą wodą, obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, odkładamy na bok.
- Kiełbaskę kroimy w plastry, podsmażamy na chrupiąco, odkładamy do miseczki pozostawiając na patelni tłuszcz z kiełbaski.
- Na patelnię po chorizo wrzucamy posiekany czosnek. Możemy dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
- Po chwili dodajemy brukselkę, obsmażamy aż pokryje się tłuszczem po kiełbasce.
- Dorzucamy makaron i kiełbaskę. Mieszamy całość, trzymamy na małym ogniu prze kilka minut, aż składniki podgrzeją się, a smaki połączą.
- Makaron przekładamy na talerze, oprószamy solą i świezo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką.
- Smacznego!
- Asia
- Uważajmy, by nie spalić czosnku. Spalony czosnek jest gorzki i nie jest jadalny.
- Po wrzuceniu go na patelnię, powinien jedynie pachnieć. Wtedy dorzucamy pozostałe składniki.
Dodaj komentarz