- Szklanka ugotowanego i obranego bobu
- Garść świeżej bazylii
- 3 łyżki orzeszków pini lub ziaren słonecznika
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- grzanki + opcjonalnie pomidory suszone
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką masę.
- W zależności od konsystencji dodajemy oliwę z oliwek.
- Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Pesto z bobu smarujemy ciepłe grzanki.
- Na grzanki możemy nałożyć kawałki suszonego pomidora.
- Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

Pyszne jest takie pesto- ja to mazidło nazywam w domu pastą z bobu. Zamiast sera często daję awokado; w takiej wersji również smakuje rewelacyjnie :)
Kapitalna propozycja :)