Ale kto by się tym przejmował. Już nigdy, przenigdy nie wyrzucę lekko zwiędnietej rukoli do kosza.Zrobiłam z niej pesto i wyszło obłędne. Każdy kto lubi jej ciut ostry smak, pokocha to pesto.
Zdecydowany aromat rukoli równoważą migdały. Migdały dodajemy lekko uprażone.
Wykonanie pesto jest banalnie proste. Miksujemy rukolę z uprażonymi migdałami, dodajemy oliwę z oliwek, parmezan i sól. I tyle.
Pesto z rukoli świetnie smakuje w bułce z sezamem, z dodatkiem wędzonego łososia, z kroplą cytryny i kawałkiem awokado. Odlot, polecam! Z pewnością jest dobrym dodatkiem do makaronu i suszonych pomidorów. :)
SKŁADNIKI (na 1 słoiczek):
* dwie garści rukoli (kubek)
* garść migdałów (uprażyłam całe) (jesli ktoś woli inny przelicznik, proszę: 2 łyżki)
* garść parmezanu (2 łyżki)
* ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek (do uzyskania pożądanej konsystencji)
* sól
Rukolę myjemy, suszymy, wkładamy do malaksera. Migdały prażymy przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Parmezan kroimy w niewielkie kawałki. Wszystko razem miksujemy w malakserze. Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i ponownie miksujemy. Pesto powinno mieć konsystencję pasty.
Smacznego!
Asia