Kluski z wędzonego twarogu, smażone boczniaki i belona

Belona to ryba arcy fascynująca. Długa, kształtna i wyjątkowo urodziwa, a na dodatek błękitnoostna niczym królewna. Można ją marynować w słoiku, można smażyć, można piec. U mnie upieczona belona była dodatkiem do dania, które tak naprawdę można rozbić na dwa przepisy.

Dziś w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie dzielę się z Państwem przepisem na kluseczki z wędzonego twarogu, smażone (lekko azjatyckie) boczniaki i pieczoną belonę.

 

Kluseczki z wędzonego twarogu (dla 3 osób)

*250 g wędzonego twarogu

*200 g puree z ziemniaków (ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez prasę)

*200 g mąki pszennej (+ ewentualnie mąka do podsypania)

*łyżeczka soli

*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*szczypta pieprzu

*1 jajo

Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez prasę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rolujemy w rulon i kroimy na kawałki. gdy zbyt mocno się kleiło, podsypujemy mąką.

Kluseczki gotujemy w osolonym wrzątku i odkładamy do miski (możemy skropić oliwą, żeby się nie pozlepiały)

 

Smażone boczniaki

250 g boczniaków

2 ząbki czosnku

1 szalotka

2 łyżki oleju

3 – 4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki słodkiego sosu chili

sezam

pak choi

Rozgrzewamy olej, rumienimy pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Oczyszczone boczniaki rwiemy na paski i dokładamy na patelni. Dodajemy sos sojowy i smażymy na rumiano. Dorzucamy liście pak choi i mieszamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy słodki Czos chilli oraz sezam.

 

Belona

Rybę myjemy, oczyszczamy z wnętrzności, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 20 minut (w zależności od wielkości ryby). Po upieczeniu oddzielamy części mięsa ryby od ości, mięso ryby odkładamy.

 

Składania danie: Kluseczki podsmażamy na patelni na oliwie, przekładamy do miski. Dodajemy boczniaki i kawałki ryby.

Całość możemy oprószyć sezamem lub ulubionymi ziołami. Skrapiamy oliwą. Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.