Brak produktów w koszyku
Kluski z wędzonego twarogu, smażone boczniaki i belona

Belona to ryba arcy fascynująca. Długa, kształtna i wyjątkowo urodziwa, a na dodatek błękitnoostna niczym królewna. Można ją marynować w słoiku, można smażyć, można piec. U mnie upieczona belona była dodatkiem do dania, które tak naprawdę można rozbić na dwa przepisy.
Dziś w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie dzielę się z Państwem przepisem na kluseczki z wędzonego twarogu, smażone (lekko azjatyckie) boczniaki i pieczoną belonę.
Kluseczki z wędzonego twarogu (dla 3 osób)
*250 g wędzonego twarogu
*200 g puree z ziemniaków (ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez prasę)
*200 g mąki pszennej (+ ewentualnie mąka do podsypania)
*łyżeczka soli
*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
*szczypta pieprzu
*1 jajo
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez prasę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rolujemy w rulon i kroimy na kawałki. gdy zbyt mocno się kleiło, podsypujemy mąką.
Kluseczki gotujemy w osolonym wrzątku i odkładamy do miski (możemy skropić oliwą, żeby się nie pozlepiały)
Smażone boczniaki
250 g boczniaków
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki oleju
3 – 4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki słodkiego sosu chili
sezam
pak choi
Rozgrzewamy olej, rumienimy pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Oczyszczone boczniaki rwiemy na paski i dokładamy na patelni. Dodajemy sos sojowy i smażymy na rumiano. Dorzucamy liście pak choi i mieszamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy słodki Czos chilli oraz sezam.
Belona
Rybę myjemy, oczyszczamy z wnętrzności, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 20 minut (w zależności od wielkości ryby). Po upieczeniu oddzielamy części mięsa ryby od ości, mięso ryby odkładamy.
Składania danie: Kluseczki podsmażamy na patelni na oliwie, przekładamy do miski. Dodajemy boczniaki i kawałki ryby.
Całość możemy oprószyć sezamem lub ulubionymi ziołami. Skrapiamy oliwą. Smacznego :)
Dodaj komentarz