Brak produktów w koszyku
PIECZONA W MIODZIE PIETRUSZKA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI
Aż nie do wiary ile smaku ma ta sałatka. Pietruszka aromatyczna jest sama w sobie. Upieczona w miodzie z kroplą oleju lnianego nabiera nowej formy. Przesmażona wraz z jarmużem i połączona z orzechami laskowymi sprawia, że jesteśmy bliscy szaleństwa na jej punkcie. Esencjonalna pietruszka i słodki miód cudownie łączą się z jarmużem, który pod wpływem temperatury staje się miękki, a całość podkreślają zrumienione wcześniej orzechy.
Sałatkę możemy jeść samą – czy to jako przekąskę czy na kolację. Pieczoną w miodzie pietruszkę z jarmużem i orzechami możemy podać jako dodatek do dania głównego. Możemy ją również połączyć z naszą ulubioną kaszą.
Będzie pysznie i zdrowo!
- korzeń pietruszki (4-5 szt)
- łyżka oleju lnianego
- dwie łyżki miodu
- garść jarmużu
- garść orzechów laskowych
- ewentualnie sól morska do smaku
- Pietruszkę myjemy, cieniutko obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy ją miodem i olejem lnianym i pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach.
- Jarmuż myjemy, wycinamy grube błonki, kroimy na mniejsze kawałki.
- Orzechy laskowe prażymy kilka minut na suchej patelni. Kiedy będą rumiane, obieramy je ze skórki. (chodzi o cienką warstwę, błonkę, która otula orzecha)
- Upieczoną pietruszkę kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię.
- Do pietruszki dodajemy jarmuż.
- Całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju lnianego, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy.
- Całość podsmażamy chwilę aż jarmuż zmięknie.
- Na koniec dodajemy orzechy laskowe (wcześniej uprażone).
Dodaj komentarz