Brak produktów w koszyku
Pieczone buraki z pomarańczą i kolendrą
Burak to wdzięczne i bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Wystarczy użyć odrobiny wyobraźni by wyczarować czy to pyszną zupę czy sałatkę. A może i ciasto czekoladowo-buraczane.
Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczą, kolendrą i serem jest świetną przekąską lub idealną kolacją.
Kiedy pieczemy buraki, karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Buraki po upieczeniu są aromatyczne i słodkie. Świetnie komponują się z owocami – jabłuszkiem czy pomarańczą.
Pieczenie buraków jest też świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu czy ochoty na obieranie i krojenie buraków.
Sposobów na upieczenie buraków jest kilka.
*Możemy wyszorować buraki i w całości, nie obierając ich, zawinąć każdego w folię aluminiową i zapiec godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, obieramy buraki. Możemy pokroić wszystkie w kostkę i przechować w lodówce używając wedle potrzeby czy to do sałatki czy zupy.
*Możemy też wyszorować buraki i ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym lekko skrapiając je dobrą oliwą. Zapiekamy godzinę w 200 stopniach.
* Możemy również buraki obrać i pokroić w pożądane kawałki. Tak przygotowane buraki skrapiamy np. olejem lnianym i balsamico i również zapiekamy godzinę w 200 stopniach.
Tak przygotowane buraki możemy wykorzystać do przygotowania zupy, przekąski czy też kolacji.
- *ilość buraków, pomarańczy i orzechów wg gustu (na dwa mniejsze buraki możemy przeznaczyć pół pomarańczy i 4 orzechy – będzie to porcja dla 1 osoby)
- Czerwone buraki
- Pomarańcza
- Orzechy włoski
- Kozi ser
- Kolendra
- Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu, łyżka musztardy
- Nieobrane, ale starannie umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w naczyniu żaroodporny.
- Buraki pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i filetujemy. Kroimy cząstki nie pozostawiając białych części.
- Orzechy prażymy na suchej patelni – do zrumienienia.
- Kolendrę myjemy i siekamy.
- Sos przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z połowy pomarańczy, łyżkę miodu oraz łyżkę octu balsamicznego i musztardy.
- Na talerzu układamy plastry buraków, filety pomarańczy oraz uprażone orzechy.
- Całość posypujemy kozim serem (lub ser nakładamy w kawałku).
- Dodajemy kolendrę oraz sos.
Dodaj komentarz