Brak produktów w koszyku
Pieczone buraki z serem manouri, sosem i kolendrą

Moja dzisiejsza propozycja to prawdziwa uczta dla zdrowia. Pieczone buraki już same w sobie są bardzo esencjonalne. Piekłam je zawinięte w folię aluminiową, zachowały więc wszystko co najcenniejsze, a dodatkowo spotęgował się w nich ich słodki smak.
Po upieczeniu połączyłam pokrojone buraki z sosem balsamiczno-miodowym oraz z tartym imbirem. Słodkie buraki, lekko kwaśny balsamiczny sos i ostry imbir to wspaniałość. Ale to nie koniec.
Do buraków bardzo pasuje kozi ser. Moja kochana siostra Ewa mówi, że jestem zboczona na jego punkcie. Może i tak. Mam nawet marzenie, by Rodzice kupili kozę :)
Aby zachować równowagę i nie być posądzoną o kozią miłość, do moich najpyszniejszych buraków dodałam pokruszony ser manouri. Manouri to łagodny, ale troszkę też słony ser z mleka owczego (lub koziego!) Okazał sie idealnie pasować do buraków. Całość zwieńczyła kolendra.
Pieczone buraki z imbirem, sosem balsamiczno-miodowym, serem manouri i kolendrą to świetna przekąska, która zaspokoi popołudniowy czy też wieczorny głód. A przy okazji samo zdrowie!
- 5 średnich buraków + folia aluminiowa
- garść sera manouri
- łyżeczka startego imbiru
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 1-2 łyzki octu balsamicznego
- łyżka miodu
- łyżka posiekanej kolendry
- Buraków nie obieramy. Myjemy je jedynie, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Po upieczeniu odwijamy buraki z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostę - umieszczamy w naczyniu.
- Do buraków dodajemy starty imbir oraz sos przyrządzony z oleju rzepakowego, octu balsamicznego i miodu. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
- Buraki przekładamy na talerz lub miseczkę, posypujemy je serem oraz kolendrą. Całość ponownie możemy skropić sosem lub olejem rzepakowym.
- Smacznego, Asia
Mateusz
Szukałem czegoś niebanalnego, troche greckiego do wykorzystania sera manouri i chyba trafiłem. :) Dzięki za ten pomysł.