Brak produktów w koszyku
PIECZONE JABŁUSZKA
Dziś skuszę Was jabłkiem. Mam siostrę Ewę, więc uznaję, że mogę :-)
Nie byle jakie to jabłko, bo pieczone- pachnące aromatycznym cynamonem, goździkami, wanilią i jagodami. Jabłka to samo zdrowie. Zapewniają naszemu organizmowi witaminę C, pektyny zawarte pod skórką wspomagają układ trawienny, niwelują poziom złego cholesterolu we krwi.
Kiedy byłyśmy z Ewą małe, Mama bardzo często robiła nam domowy kisiel i zawsze ścierała do niego całe jabłko. Jabłko było w kiślu, było na przekąskę pokrojone "w ósemki", było w omlecie- było od rana do wieczora :) Podobnie robię w domu. Karol, mój Synek jabłka uwielbia. Tej jesieni i zimy furorę w naszym domu robią jabłka pieczone. Są słodziutkie, uwielbiamy je jeść na ciepło. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie ok. 40-45 minut.
SKŁADNIKI – na 1 jabłko:
* 1 jabłko
* 1 łyżeczka cukru brązowego
* 1 łyżeczka konfitury z jagód (lub innych owoców, np. malin)
* szczypta cynamonu, cukru waniliowego, goździk
Jabłko dokładnie myjemy, ścinamy wierzch (kapelusz) i ze środka małym nożykiem wycinamy gniazdo nasienne.
Do środka wsypujemy łyżeczkę cukru brązowego, dodajemy konfiturę, goździka. Posypujemy cukrem waniliowym.
Tak przygotowane jabłka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.
Smacznego! :)
Asia
Dodaj komentarz