Pieczone kotleciki w sosie teriyaki

Przepisów na gładzicę od Naturalnie Bałtyckie jest wiele. Piekłam ją, smażyłam. Czas na azjatyckie kotleciki rybne na patyku – otulone gęstym sosem Teriyaki, oprószone ziołami i sezamem.

Składniki:

300 filetu gładzicy

1 jajo

3 łyżki panko

Pół papryczki chilli

1 ząbek czosnku

1 cm imbiru

Łyżka posiekanej kolendry

Łyżka posiekanej natki

Łyżeczka sosu rybnego

Limonka

10 łyżek sosu teriyaki

Sezam

Przygotowanie:

Białe mięso gładzicy (bez ości) kroimy na mniejsze kawałki.

W malakserze miksujemy chili, czosnek, imbir, kolendrę, natkę.

Dodajemy rybę, jajo, panko i sos rybny – rozdrabniamy wszystko.

Formujemy kotleciki i wbijamy do nich patyk.

Takie kotleciki pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu kotleciki polewamy sosem teriyaki, oprószamy ziołami i sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.