Brak produktów w koszyku
Pieczone kwiaty cukinii
Pieczone kwiaty cukinii, ale nie same, bo z cukiniami. Jeśli uda Wam się kupić malutkie cukinie, same bądź z kwiatami, wykorzystajcie ten przepis. To przepis na tzw. “przegryzkę”. Cukinie skropione oliwą i oprószone solą oraz parmezanem smakują wyśmienicie. Możecie je jeść same. Możecie podać do nich ulubiony sos, a możecie je w końcu (już upieczone) pokroić i wymieszać z pęczakiem pachnącym skórką cytryny.
:)
ZAPIEKANE CUKINIE Z PARMEZANEM
2015-08-13 07:38:38
SKŁADNIKI
- małe cukinie z kwiatami (lub same cukinie)
- oliwa z oliwek
- sól morska
- parmezan
- zioła
PRZYGOTOWANIE
- Cukinie i kwiaty delikatnie myjemy. Listki kwiatu rozchylamy i usuwamy pręt, który jest w środku. Listki zwijamy.
- Cukinie z kwiatami skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy, tak aby całość była pokryta oliwą.
- Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość oprószamy solą i parmezanem (tartym bądź płatkami).
- Dodajemy gałązki świeżych ziół.
- Tak przygotowane cukinie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Uwagi
- Na blaszkę cukiniami możemy dołożyć młody czosnek. Tak upieczony będzie świetnym dodatkiem do pysznego sosu (4 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką majonezu, dodajemy do smaku sól, pieprz i sok z cytryny oraz 2 ząbki pieczonego czosnku).
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz