Uwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, gotowane. Dodatkowo uwielbiam wszystko co ziemniaczane – frytki, pyzy, kopytka, ruskie pierogi, placki, zapiekanki itp. Wiem, że nie jestem w tej miłości osamotniona, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem na odczarowane ziemniaczki, którymi jestem absolutnie oczarowana, bo nie dość, że wyglądają pięknie to i smakują obłędnie.
- małe ziemniaczki
- zioła: rozmaryn, oregano
- plastry szynki parmeńskiej
- sól
- oliwa z oliwek
- Ziemniaki dobrze szorujemy i w łupinkach podgotowujemy – ok. 10-12 minut w osolonej wodzie. Następnie podgotowane ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną woda by ciut je ostudzić.
- Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano itp.
- Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka.
- Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 20-30 minut – aż szynka będzie chrupiaca, a ziemniaczek miękki.
- Moje ziemniaki były dodatkiem do pieczonego na piwie kurczaka i pieczonych w miodzie warzyw.