PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREM

PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREMTo przepis, który może już znacie. Pieczony naleśnik gości śniadaniowo w moim domu bardzo często. Dotychczas podawałam go z jagodami. Tym razem zrobiłam go w wersji truskawkowej. To najzwyklejsze ciasto naleśnikowe, które podczas pieczenia w piekarniku pięknie się wywija i cudowanie przyrumienia. Wygląda naprawdę imponująco, a przygotowanie jest banalne. Sami spójrzcie:

SKŁADNIKI:

* 2 jajka

* pół szklanki mleka

* pół szklanki mąki

* szczypta soli

PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREM* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

* masło – do posmarowania formy (tym razem wykorzystałam niewielką miskę żaroodporną)

* truskawki, cukier puder

* ewentualnie śmietanka 30%, którą ubijemy na sztywno

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, mleko, wanilię, sól. Mieszamy całość, tak aby nie było grudek. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Naczynie dokładnie smarujemy masłem – brzegi oraz spód. Ciasto wlewamy do naczynia i całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut – aż naleśnik będzie pięknie pofalowany i złoty.

PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREMPo upieczeniu na naleśnika nakładamy truskawki i całość posypujemy cukrem pudrem.

Naleśnik świetnie smakuje z bitą śmietaną, a najpyszniejsza jest zrobiona własnoręcznie – wystarczy śmietankę 30% ubijać mikserem przez kilkanaście minut. Można dodać łyżkę cukru pudru.

Smacznego :)

Asia

PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.