Brak produktów w koszyku
PIECZONY NALEŚNIK Z TRUSKAWKAMI I CUKREM PUDREM
To przepis, który może już znacie. Pieczony naleśnik gości śniadaniowo w moim domu bardzo często. Dotychczas podawałam go z jagodami. Tym razem zrobiłam go w wersji truskawkowej. To najzwyklejsze ciasto naleśnikowe, które podczas pieczenia w piekarniku pięknie się wywija i cudowanie przyrumienia. Wygląda naprawdę imponująco, a przygotowanie jest banalne. Sami spójrzcie:
SKŁADNIKI:
* 2 jajka
* pół szklanki mleka
* pół szklanki mąki
* szczypta soli
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
* masło – do posmarowania formy (tym razem wykorzystałam niewielką miskę żaroodporną)
* truskawki, cukier puder
* ewentualnie śmietanka 30%, którą ubijemy na sztywno
PRZYGOTOWANIE:
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, mleko, wanilię, sól. Mieszamy całość, tak aby nie było grudek. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Naczynie dokładnie smarujemy masłem – brzegi oraz spód. Ciasto wlewamy do naczynia i całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut – aż naleśnik będzie pięknie pofalowany i złoty.
Po upieczeniu na naleśnika nakładamy truskawki i całość posypujemy cukrem pudrem.
Naleśnik świetnie smakuje z bitą śmietaną, a najpyszniejsza jest zrobiona własnoręcznie – wystarczy śmietankę 30% ubijać mikserem przez kilkanaście minut. Można dodać łyżkę cukru pudru.
Smacznego :)
Asia
Aneta
genialny pomysł! zjadałabym takie śniadanie z przyjemnością :)