Brak produktów w koszyku
Pieczony rabarbar z kruszonką migdałową
Najprostszy deser na świecie! Pieczone sezonowe owoce pod kruszonką to idealne połączenie. Jesienią pieczemy jabłka i śliwki. Teraz obowiązkowy zestaw to rabarbar, np. z morelami. Pyszność nad pysznościami, prosta i szybka. Do kwaśnych owoców i słodkiej chrupiącej kruszonki idealnie pasują lody waniliowe. Gorące owoce wspaniale komponują się z zimnymi lodami.
Owoce pod kruszonką przygotujecie w 10 minut, czas pieczenia to 20 minut.
- rabarbar (4-5 łodyg)
- morele (ok. 5-6 sztuk) (lub jabłka)
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- garść płatków migdałów
- lody waniliowe
- Rabarbar myjemy, odcinamy końce, obieramy, kroimy na kawałki.
- Morele (lub jabłka) myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce zasypujemy cukrem.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wrzucamy owoce.
- Przygotowujemy kruszonkę - łączymy mąkę, masło, cukier i płatki migdałów - ucieramy całość.
- Kruszonką posypujemy owoce.
- Owoce pod kruszonką pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut - do zrumienienia się kruszonki.
- Na upieczone owoce pod kruszonką nakładamy lody waniliowe.
- Smacznego, Asia
Dodaj komentarz