Pieczony turbot z szalotkami i białym winem

Rozprawiłam się już z turbotem i przygotowałam pyszne taco. Pamiętacie? Przepis jest O TU.

Tym razem turbota upiekłam z mnóstwem szalotek, z ziemniakami i pomidorami. Całe danie otulał sos – maślano winny. I to jest bardzo pyszne danie moi kochani. A powstało to danie w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie.

 

SKŁADNIKI NA OBIAD DLA 2 OSÓB:

*2 turboty

*10 ziemniaków

*20 szalotek

*gałązka pomidorów

*3 łyżki masła

*chlust oliwy z oliwek

*pół szklanki białego wina

*sól morska lub w płatkach

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je w słonym wrzątku ok 10 minut, odcedzamy, odkładamy.

Szalotki obieramy, kroimy na pół.

Pomidory myjemy.

Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy.

Blaszkę lub naczynie wykładamy papierem do pieczenia.

W naczyniu układamy ziemniaki, szalotki, pomidory. Dodajemy masło, troszeczkę oliwy, całość solimy.

Same warzywa pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Zlewamy do garnuszka cały sos, a na podpieczonych warzywach układamy rybę. Rybę polewamy oliwą i oprószamy solą.

Rybę z warzywami pieczemy 25 minut pod koniec włączając grilla albo ustawiają temperaturę na max (dosłownie 2 minuty).

Do sosu, który zlaliśmy do garnuszka dodajemy wino i włączamy spory ogień. Sos pięknie zredukuje się.

Upieczone danie polewamy sosem z garnuszka.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.