Brak produktów w koszyku
Pieczony turbot z szalotkami i białym winem
Rozprawiłam się już z turbotem i przygotowałam pyszne taco. Pamiętacie? Przepis jest O TU.
Tym razem turbota upiekłam z mnóstwem szalotek, z ziemniakami i pomidorami. Całe danie otulał sos – maślano winny. I to jest bardzo pyszne danie moi kochani. A powstało to danie w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie.
SKŁADNIKI NA OBIAD DLA 2 OSÓB:
*2 turboty
*10 ziemniaków
*20 szalotek
*gałązka pomidorów
*3 łyżki masła
*chlust oliwy z oliwek
*pół szklanki białego wina
*sól morska lub w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je w słonym wrzątku ok 10 minut, odcedzamy, odkładamy.
Szalotki obieramy, kroimy na pół.
Pomidory myjemy.
Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy.
Blaszkę lub naczynie wykładamy papierem do pieczenia.
W naczyniu układamy ziemniaki, szalotki, pomidory. Dodajemy masło, troszeczkę oliwy, całość solimy.
Same warzywa pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Zlewamy do garnuszka cały sos, a na podpieczonych warzywach układamy rybę. Rybę polewamy oliwą i oprószamy solą.
Rybę z warzywami pieczemy 25 minut pod koniec włączając grilla albo ustawiają temperaturę na max (dosłownie 2 minuty).
Do sosu, który zlaliśmy do garnuszka dodajemy wino i włączamy spory ogień. Sos pięknie zredukuje się.
Upieczone danie polewamy sosem z garnuszka.
Smacznego :)
Dodaj komentarz