Brak produktów w koszyku
PIEGOWATY MAKARON
To danie nie tylko dla dzieci, choć z myślą o moim niejadkowym Piegusie je robiłam. To połączenie makaronu z pysznym, aromatycznym pomidorowym sosem wzbogaconym ziołami i czosnkiem, malusieńkich kotlecików z mięsa mielonego oraz parmezanu.
SKŁADNIKI:
* opakowanie makaronu (użyjcie takiego, jaki lubicie)
*SOS*
* cebula, dwa ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, zioła – oregano, bazylia, sól, pieprz, oliwa, kawałek parmezanu
*KOTLECIKI*
* mięso mielone, cebulka, jajko, czerstwa bułka namoczona w mleku lub wodzie, sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zaczynamy przygotowywać sos. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy – podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz zioła. Po kilku minutach miksujemy sos blenderem.
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, przyprawami i czerstwą bułką, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku. Mieszamy wszystkie składniki. Z mięso formujemy malutkie kotleciki – wielkości malej łyżeczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na zloty kolor.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dodajemy do niego kotleciki. Całość posypujemy parmezanem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gotowe! Smacznego! :)
Asia
Dodaj komentarz