Brak produktów w koszyku
Pierniczki
Robimy je z od 2007 roku. To mój stary, dobry i sprawdzony przepis. Nie cierpię ciasta, które jest twarde i zimne i trzeba je wałkować marnotrawiąc całą siłę.
Możecie zobaczyć na moim Instagramie jak fajnie wałkuje się ciasto:
https://www.instagram.com/p/BNpgmuUgfJN/?taken-by=joanna2606
Ciasto na te pierniczki jest świetne. Tuż po podgrzaniu składników i zmieszaniu ich z mąką i jajem, zaczynam wałkowanie. Nie chowam ciasta do lodówki. Ciasto na pierniczki delikatnie i stopniowo podsypuję mąkę i rozwałkowuję cieniutko.
Pierniczki możecie ozdobić:
*cukrem pudrem
*cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem
*lukrem (kubek cukru pudru mieszacie z 3 -4 łyżkami soku z cytryny lub pomarańczy)
*kolorowym lukrem (do lukru białego możecie dodać proszek z hibiskusa czy róży, sok z granata czy inne barwniki)
*skórką pomarańczy, płatkami migdałów, orzechów, posypkami cukrowymi
Pieczenie pierniczków ma być zabawą, świąteczną tradycją pełną radości, a nie męczarnią. Więc śmiało, łapcie przepis i pieczcie pierniczki :)
- 200 g miodu
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do pierników
- 2 łyżki imbiru suszonego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- *mąka do podsypywania
- W rondelku rozpuszczamy miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami.
- Zagniatamy ciasto, formujemy kulę.
- Partiami rozwałkowujemy ciasto delikatnie podsypując je mąką (im cieńsze tym lepsze).
- Foremkami wycinamy różne kształty.
- Pierniczki pieczemy pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenie 15-20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru)
- Po upieczeniu dajemy czas pierniczkom, aby ostygły, a nastepnie ozdabiamy je lukrem i posypkami.
Jola
Jak zmierzyc 200 g miodu? I czy mąkę pszenną mogę zmieszac z orkiszową,kukurydzianą i inną np jaglaną?