Pierniczki

Pierniczki

Robimy je z od 2007 roku. To mój stary, dobry i sprawdzony przepis. Nie cierpię ciasta, które jest twarde i zimne i trzeba je wałkować marnotrawiąc całą siłę.

Możecie zobaczyć na moim Instagramie jak fajnie wałkuje się ciasto: 

https://www.instagram.com/p/BNpgmuUgfJN/?taken-by=joanna2606

Ciasto na te pierniczki jest świetne. Tuż po podgrzaniu składników i zmieszaniu ich z mąką i jajem, zaczynam wałkowanie. Nie chowam ciasta do lodówki. Ciasto na pierniczki delikatnie i stopniowo podsypuję mąkę i rozwałkowuję cieniutko.

Pierniczki możecie ozdobić:

*cukrem pudrem

*cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem

*lukrem (kubek cukru pudru mieszacie z 3 -4 łyżkami soku z cytryny lub pomarańczy)

*kolorowym lukrem (do lukru białego możecie dodać proszek z hibiskusa czy róży, sok z granata czy inne barwniki)

*skórką pomarańczy, płatkami migdałów, orzechów, posypkami cukrowymi

Pieczenie pierniczków ma być zabawą, świąteczną tradycją pełną radości, a nie męczarnią. Więc śmiało, łapcie przepis i pieczcie pierniczki :)

 

 

Pierniczki
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g miodu
  2. 150 g cukru pudru
  3. 120 g masła
  4. 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  5. opakowanie przyprawy do pierników
  6. 2 łyżki imbiru suszonego
  7. 2 łyżki cynamonu
  8. 1 łyżka kardamonu
  9. 0,5 kg mąki pszennej
  10. 1 jajko
  11. *mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE
  1. W rondelku rozpuszczamy miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami.
  3. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę.
  4. Partiami rozwałkowujemy ciasto delikatnie podsypując je mąką (im cieńsze tym lepsze).
  5. Foremkami wycinamy różne kształty.
  6. Pierniczki pieczemy pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenie 15-20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru)
  7. Po upieczeniu dajemy czas pierniczkom, aby ostygły, a nastepnie ozdabiamy je lukrem i posypkami.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Pierniczki Pierniczki Pierniczki

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze do “Pierniczki

    1. Pół szklanki miodu to 160g, więc 200 g to ciut więcej. Ja posługuje się waga, ale można też właśnie odmierzyc ciut więcej niż pół szklanki. Z mąką i testów nie robiłam. Używam po prostu pszennej :)

  1. Pierniczki są pyszne ale trochę twarde. Na święta piekłam 2 razy z podwójnej porcji i niewiele już zostało. Mam pytanie – czy pierniczki zawsze wychodzą twarde i muszą odczekać swoje, czy ja coś źle zrobiłam?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.