Brak produktów w koszyku
Piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym
*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy
*fot. Julita Strzałkowska
Piersi kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym
2017-01-31 20:39:17
SKŁADNIKI
- *Piersi z kurczaka 4 szt
- Tymianek świeży
- Rozmaryn świeży
- Cytryna 2 szt.
- Sól i pieprz
- Oliwa wędzona
- Masło klarowane
- **Kuskus 200 g
- Sok z cytryny
- Sól
- Olej rzepakowy
- ***Bazylia 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Bulion drobiowy 400 ml
- Masło 1 łyżka
- Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g
PRZYGOTOWANIE
- *Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny.
- Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
- **Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny.
- Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała.
- Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
- ***Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło.
- Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą.
- Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu.
- Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Magda
Mmm pysznie!