Masło, masło, masło, wino, dużo wina, winogrona… To danie mogłabym jeść codziennie!
Dzielę się dziś z Wami obłędnym przepisem na piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym.
Przepis dostałam od kochanej Ani Zięciowskiej.
Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym podałam z puree z gruszki i pietruszki i romanesco. Danie dopełniło wino z Winoblisko – L’Esprit de l’Horizon, Domaine de L’Horizon 2014.
Łapcie przepis!
- *dla 2 osób
- 2 piersi kurczaka (ekologicznego)
- kostka masła klarowanego*
- kubek białego, wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- kubek winogron białych
- kubek winogron czerwonych
- *dodatkowo na puree z gruszki i pietruszki
- 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
- 4 ziemniaki
- 1 średnia gruszka
- dwa kubki mleka
- dwie łyżki masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
- romanesco
- masło
- czosnek
- sól
- *piersi kurczaka
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Nacieramy je solą, pieprzem, mieloną papryką, odstawiamy.
- Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, obsmażamy piersi krótko na rumiano.
- Następnie dodajemy pół kostki masła, czosnek pokrojony w talarki i gałązki rozmarynu i dusimy piersi.
- Kiedy masło rozpuści się, otuli kurczaka i całość zacznie lekko bulgotać, zmniejszamy gaz, wlewamy wino i dodajemy winogrona.
- Danie dusimy na małym ogniu ok 15-20 minut.
- Sos zgęstnieje. Jeśli będzie go zbyt mało, dodajcie więcej wina :)
- Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
- Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
- Całość gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
- Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
- Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
- Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- *romaneso
- Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy kawałki romaneso
- Na talerzu możemy rozsmarować puree i ułożyć na nim kawałki pokrojonej piersi. Dodajemy sos, winogrona i romaneso z czosnkiem.
- Smacznego :)
- *jeśli nie macie masła klarowanego, użyjcie normalnego masła i dodajcie do niego oliwę. Wtedy nie będzie się paliło.
- Idealne jednak jest masło klarowane, które łatwo zrobicie rozpuszczając masło, podgrzewając je i zbierając z niego pianę.

Właśnie skończyliśmy jeść. Smakuje rewelacyjnie. Szczególnie kurczak, jest delikatny i maślany, a winogrona przełamują smak lekką słodyczą. Pureé wyszło przepyszne. Choć lekko je zmodyfikowaliśmy zastępując biały pieprz odrobiną świeżo zmielonego kminu rzymskiego. Dzięki za pomysł na prosty lecz niesztampowy obiad.
Ale się cieszę! Dziękuję za komentarz :)