Brak produktów w koszyku
Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym
Masło, masło, masło, wino, dużo wina, winogrona… To danie mogłabym jeść codziennie!
Dzielę się dziś z Wami obłędnym przepisem na piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym.
Przepis dostałam od kochanej Ani Zięciowskiej.
Piersi kurczaka z winogronami w sosie maślano winnym podałam z puree z gruszki i pietruszki i romanesco. Danie dopełniło wino z Winoblisko – L’Esprit de l’Horizon, Domaine de L’Horizon 2014.
Łapcie przepis!
- *dla 2 osób
- 2 piersi kurczaka (ekologicznego)
- kostka masła klarowanego*
- kubek białego, wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- kubek winogron białych
- kubek winogron czerwonych
- *dodatkowo na puree z gruszki i pietruszki
- 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
- 4 ziemniaki
- 1 średnia gruszka
- dwa kubki mleka
- dwie łyżki masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
- romanesco
- masło
- czosnek
- sól
- *piersi kurczaka
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Nacieramy je solą, pieprzem, mieloną papryką, odstawiamy.
- Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, obsmażamy piersi krótko na rumiano.
- Następnie dodajemy pół kostki masła, czosnek pokrojony w talarki i gałązki rozmarynu i dusimy piersi.
- Kiedy masło rozpuści się, otuli kurczaka i całość zacznie lekko bulgotać, zmniejszamy gaz, wlewamy wino i dodajemy winogrona.
- Danie dusimy na małym ogniu ok 15-20 minut.
- Sos zgęstnieje. Jeśli będzie go zbyt mało, dodajcie więcej wina :)
- Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
- Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
- Całość gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
- Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
- Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
- Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- *romaneso
- Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy kawałki romaneso
- Na talerzu możemy rozsmarować puree i ułożyć na nim kawałki pokrojonej piersi. Dodajemy sos, winogrona i romaneso z czosnkiem.
- Smacznego :)
- *jeśli nie macie masła klarowanego, użyjcie normalnego masła i dodajcie do niego oliwę. Wtedy nie będzie się paliło.
- Idealne jednak jest masło klarowane, które łatwo zrobicie rozpuszczając masło, podgrzewając je i zbierając z niego pianę.
Arek
Właśnie skończyliśmy jeść. Smakuje rewelacyjnie. Szczególnie kurczak, jest delikatny i maślany, a winogrona przełamują smak lekką słodyczą. Pureé wyszło przepyszne. Choć lekko je zmodyfikowaliśmy zastępując biały pieprz odrobiną świeżo zmielonego kminu rzymskiego. Dzięki za pomysł na prosty lecz niesztampowy obiad.