Pięknie bursztynowa, cenniejsza niż złoto, Królowa Nalewek – PIGWÓWKA.
Należy ją wąchać i kosztować z sercem. Trzeba się nią raczyć, każdą kroplą. Jak na prawdziwą nalewkę z pigwy przystało, ma w sobie serce tego kto ją robił. I duszę.
Oby i serce leczyła. I duszę…
Pigwa – twarda jak kamień, bardziej zdecydowana w smaku niż cytryna, ma od niej siedem razy więcej witaminy C. Leczy z przeziębień, działa przeciwzapalnie. Można zrobić z niej galaretkę, można zalać wrzatkiem i z dodatkiem miodu pić, a można też zrobic nalewkę. Ma kształt gruszki, jest wysokim krzewem i kwitnie na biało.
Pigwowiec ma kształt zbliżony do jabłka i kwitnie w odcieniach pomarańczowo-czerwonych. Jest niskim, ciernistym krzewem.
- kilogram owoców pigwy lub pigwowca
- 0,7 l wódki
- szklanka cukru brązowego
- pół szklanki miodu
- Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki, usuwamy pestki. Możemy je nawet zmiksować blenderem – wtedy szybciej puszczą sok.
- Owoce przekładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 2, 3 tygodnie, co jakiś czas mieszamy.
- Po tym czasie zlewamy do osobnego słoja powstały płyn, a owoce zasypujemy cukrem, zalewamy miodem.
- Słój odstawiamy na ok. 7 dni, mieszamy, pilnujemy by owoce nie sfermentowały.
- Po 10 dniach zlewamy syrop z owoców, owoce odciskamy przez gazę.
- Łączymy ze sobą oba syropy – alkoholowy i owocow-cukrowy.
- Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka tygodni. Im dłużej, tym lepiej.
- Choć wiem, że to trudne :)



Dziękuję
Proszę :)
Mam pytanie czy owoce należy wydrążyć z gniazd nasiennych.Na obrazu jest chyba pokazany pigwowiec ,a w przepisie pigwa którego owocu użyć do nalewki.Z tego co się orientuje to te dwa owoce trochę różnią się od siebie,przynajmniej w nalewkach. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Dzień dobry :) Na zdjęciu jest pigwowiec. We wpisie wyjaśniam czym się różni pigwa od pigwowca. Do zrobienia nalewki można użyć pigwy lub pigwowca. Pestki należy usunąć. Uzupełniłam już wpis :) Pozdrowienia!
Dziękuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie,czy zamiast brązowego cukru można użyć cukru brzozowego (ksylitolu) :)
Dzień dobry czy kilogram owoców przed obraniem czy po ?
Przed :)
Witam
Pigwa jest beznadziejna na nalewkę.Ani smaku ani aromatu.Co innego pigwowiec japoński wspaniały smak i aromat.
Nie zgadzam się. Robię nalewkę z pigwy od wielu lat i jest świetna. :)
Droga Asiu, baaaardzo dziękuję za inspirację :) pigwówka jest pierwszą nalewką na przygotowanie której się skusiłam i z pewnością nie ostatnią z Twoich przepisów. Wyszła wprost rewelacyjnie! Delektuję się każdą kroplą i zachodzę w głowę jak nie popaść w alkoholizm ;)) cudny, prosty przepis – a ile przyjemności! Dziękuję i pozdrawiam Kamila
Dlaczego nie zostawia sie owoców razem z alkoholem na te pare tygodni tylko sam sok?