Brak produktów w koszyku
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ
Placek drożdżowy był uwieńczeniem weekendu i absolutnym szczytem rozkoszy dla podniebienia przed rozpoczynającą się moją dietą alergiczną.
Postanowiłam zaszaleć – w cieście cudnie drożdżowym nie zabrało więc marmolady z pomarańczy, owoców i bardzo dużej ilości kruszonki migdałowej. Ciasto przygotowuje się szybko, wyrasta w niepełną godzinę, następnie spędza ok. 40 minut w piecu. Pysznie smakuje z dobrą herbatą, nalewką lub różanym likierem :)
SKŁADNIKI:
* 350-400 g mąki pszennej
* ok. 3,5 g drożdży suszonych (pół opakowania) lub 7 g drożdży normalnych
* 50 g cukru
* 125 ml lekko ciepłego mleka
* szczypta soli
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 cytryna – skórka otarta z cytryny
* 1/4 kostki masła
* cynamon mielony
***na ciasto***
* 3 łyżki marmolady pomarańczowe
* 1 jajko + łyżka śmietany + szczypta cynamonu
* owoce: użyłam mrożonych porzeczek i malin oraz dwóch jabłek pokrojonych wraz ze skórką w półksięzyce
* 2 łyżki brązowego cukru
***kruszonka***
* 10 dkg maki, 10 dkg brązowego cukru, 10 dkg masła, solidna garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli używamy normalnych drożdży – rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli używacie drożdży instant, to właśnie teraz dodajecie je do miski wraz z całym cukrem. Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, dosypujemy niepełną łyżeczkę cynamonu oraz ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy składniki płynne z sypkimi. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno był gładkie i sprężyste. Zostawiamy je w naczyniu przykrytym ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Ja zostawiłam ciasto w piekarniku nastawionym na niecałe 40 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy do pełnych rozmiarów blachy. Zostawiamy blachę z wyłożonym ciastem w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
W misce rozbijamy jajko i łączymy je z łyżką śmietany oraz cynamonu. Smarujemy masą ciasto. Na jajeczno – śmietanową masę nakładamy konfiturę z pomarańczy. Przygotowane owoce mieszamy z brązowym cukrem. Owoce przekładamy na masę.
Przygotowujemy kruszonkę – masło ucieramy z mąką i cukrem oraz migdałami. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
Placek drożdżowy pieczemy najpierw 15 minut w 200 stopniach, a następnie ok. 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Asia :)
Dodaj komentarz