Brak produktów w koszyku
Placuszki z kalafiora
Placuszki z kalafiora to pyszny i prosty przepis, którym obdarowała mnie Kasia Golec. Placuszki można podać z sosem Aioli lub pesto, np. Genovese. Są super przekąską, mogą być samodzielnym daniem.
Zróbcie, są pyszne!
PLACUSZKI Z KALAFIORA
2014-12-05 22:44:44
SKŁADNIKI
- dwie szklanki surowego kalafiora startego na tarce o grubych oczkach
- dwa małe jaja
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka łyżek mąki (dodajemy stopniowo do zagęszczenia masy)
- garść kolendry lub natki pietruszki
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Z kalafiora odcinamy różyczki, myjemy je, ścieramy na tarce.
- Dodajemy jajka, jogurt naturalny, mieszamy.
- Stopniowo, po łyżce dodajemy mąkę. Musimy uzyskać dość gęstą masę.
- Do masy dodajemy kolendrę lub natkę, doprawiamy do smaku.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Łyżką nakładamy porcje placków.
- Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony. Powinny być ładnie złote.
- Placuszki podajemy z ulubionym sosem lub pesto.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz