Brak produktów w koszyku
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z grzybami
To był naprawdę pyszny obiad. Przygotowanie polędwiczek wieprzowych w pysznym sosie zajęło mi nie więcej niż 30 minut.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z grzybami pachniały boczkiem, prawdziwkami i winem. Wszystko za sprawą dodatków – plastrów boczku, które otulały mięso i 3 prawdziwków, które miałam ukryte w zamrażarce.
Kupcie więc dwie polędwiczki wieprzowe, zorganizujcie dodatki i ugotujcie pęczak. Będzie pysznie!
- 2 polędwiczki
- 15 plastrów świeżego boczku
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 prawdziwki (np. mrożone)
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 ml whisky
- 300 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek (błony wycinamy).
- Polędwiczki kroimy w 1 cm plastry, rozkładamy je na desce.
- Mięso bardzo delikatnie solimy, oprószamy pieprzem i tymiankiem.
- Każdy kawałek mięsa zawijamy w plaster boczku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Przesmażamy mięso do momentu aż boczek będzie rumiany (1-2 minuty max).
- Przesmażone mięso odkładamy.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło.
- Podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone w plastry grzyby.
- Podsmażamy cebulkę i grzyby.
- Dodajemy wino i whisky, mieszamy i odparowujemy alkohol (3-4 min).
- Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos sosem sojowym i pieprzem.
- Na patelni układamy mięso - gotujemy całość na malutkim ogniu 5 minut.
- Wyłączamy gaz.
- Danie podajemy z pęczakiem.
- Do przygotowania tych polędwiczek zainspirował mnie przepis Lidla i Karola Okrasy.
Gustavo Woltmann
Mmmmm….. Wyglądają po prostu obłędnie! Polędwiczki wieprzowe to jedno z moich ulubionych mięs, dlatego na pewno się skuszę, na wypróbowanie tego przepisu!