Przepiórka z gratin ziemniaczanym

Przepiórka z gratin ziemnieczanym

Przepiórka z gratin ziemnieczanym

Pieczona przepiórka z masłem, cytryną, rozmarynem, tymiankiem z pieczonym pasternakiem i gratin ziemniaczanym z oscypkiem.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

 

 

Pieczona przepiórka z masłem, cytryną, rozmarynem, tymiankiem z pieczonym pasternakiem i gratin ziemniaczanym z oscypkiem.
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 osób) - - przepiórka 4szt
  2. - masło 200g
  3. - tymianek 8 gałązek
  4. - rozmaryn 2 gałązki
  5. - cytryna 1 szt
  6. - pasternak 2 szt
  7. - olej rzepakowy – 50ml
  8. - sól morska, pieprz młotkowany do smaku
Gratin
  1. - ziemniak grillowy 1kg
  2. - śmietana 36% 250ml
  3. - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  4. - oscypek 150g
PRZYGOTOWANIE
  1. Przepiórki czyścimy z ewentualnych piór.
  2. Nacieramy solą, pieprzem grubym, świeżym tymiankiem i sokiem z cytryny.
  3. Pod skórę delikatnie wciskamy kawałki masła.
  4. Pasternak dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości pół centymetra.
  5. Blachę wykładamy pergaminem, układamy pasternak i skrapiamy go olejem, sypiemy lekko solą morską, pieprzem młotkowanym i świeżym tymiankiem.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min, aż warzywo się zrumieni i będzie miękkie.
  7. Ziemniaki do gratin najlepiej kroić na „mandolinie” (to takie urządzenie do krojenia warzyw, dzięki któremu możemy uzyskać cienkie plastry). Jeśli go nie posiadamy to można to zrobić na krajalnicy lub nożem.
  8. Zanim zaczniemy kroić ziemniaki, należy przygotować zalewę ze śmietany, doprawionej solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Dalej, ścieramy oscypka na tarce(grube oczka) i zabieramy się za ziemniaki.
  10. Niewielkie porcelanowe naczynie lub blaszkę wykładamy pergaminem, wylewamy trochę śmietany na spód i zaczynamy układać cienko pokrojone ziemniaki.
  11. Co dwie warstwy podlewamy całość delikatnie zalewą ze śmietany i przekładamy oscypkiem. Kończymy gdy warstwa ziemniaków zajmuje mniej więcej ¾ wysokości naczynia.
  12. Zalewamy na górze śmietaną, kładziemy pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5h.
  13. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zdejmujemy pergamin i dopiekamy przez ok. 10min aż się zarumienią.
  14. Przepiórki układamy w blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30min.
  15. Przepiórki serwujemy z gorącym gratin ziemniaczanym, grillowaną cytryną, sosem własnym i pieczonym pasternakiem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Przepiórka z gratin ziemnieczanym Przepiórka z gratin ziemnieczanym

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.