Brak produktów w koszyku
Pudding Bread
Z pewnością nie jeden raz zdarzało się Wam nie zjeść całego, pysznego, chrupiącego chleba. To smao pewnie z bułkami czy chałką. Jeśli macie więc w chlebaku czerstwe pieczywo, mam dla Was super przepis – pudding bread.
Pudding Bread to doskonały sposób na rozprawienie się z czerstwym pieczywem. Wystarczy upiec je w jajku połączonym ze śmietanką i mlekiem. Do całości warto dodać np. brązowy cukier, miód czy syrop z agawy. Można dodać rodzynki, czy suszoną żurawinę, orzechy czy też szczyptę przyprawy do piernika. I już. Gotowe. Pyszny, miękki, a z wierzchu lekko chrupiący chleb gotowy.
Pudding Bread doskonale smakuje z domową konfiturą :)
- *dla 3 osób
- ok 5 kromek czerstwego pieczywa
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonej żurawiny
- garść orzechów
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru brązowego
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietanką, mlekiem i cukrem.
- Chleb rwiemy na kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy dodatki (rodzynki, żurawina, orzechy).
- Całość zalewamy jajkiem ze śmietanką i mlekiem.
- Pudding Bread zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.
- *pudding bread przed samym pieczeniem możemy oprószyć cukrem - cukier podczas pieczenia fajnie skarmelizuje się
codojedzenia
Uwielbiam to danie! Fajny przepis na wykorzystanie czerstwego chleb czy już przytwardych drożdżówek