Brak produktów w koszyku
PUSZYSTY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Puszysty sernik na piernikowym spodzie to słodka propozycja świąteczna. Pierniczki załatwiają temat :)
Na upieczony sernik możemy nałożyć owoce, np. żurawinę, wiórki czekolady, mascarpone z cukrem pudrem czy też lemon curd.
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Pozdrowienia,
Asia
PUSZYSTY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE
2014-12-16 13:52:31
SKŁADNIKI
- *tortownica ok. 18-20 cm
- 250 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
- 2-3 łyżki masła
- 500 g twarogu na sernik
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- świeża lub mrożona żurawina
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pierniki rozdrabniamy, mieszamy z masłem. Wykładamy nimi spód – dociskamy palcami. Tortownicę chowamy do lodówki.
- W misce miksujemy ze sobą składniki na masę – twaróg, jajka (wbijamy pojedynczo), cukier puder (dodajemy partiami), cynamon, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną.
- Masę wylewamy na piernikowy spód.
- Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu sernik solidnie posypujemy świeżą lub mrożoną żurawiną. Całość oprószamy cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz