Brak produktów w koszyku
Quiche z cukinią i orzechami włoskimi
Quiche to placek z ciasta francuskiego lub kruchego, którego wypełnienie stanowi masa z jajek i śmietanki. Quiche może zawierać najróżniejsze dodatki. Ten jest ze wstążek cukinii i orzechów włoskich. To przecudownie pyszne połączenie, a dodatkowo wspaniale wygląda.
Pozdrowienia dla mojej kochanej Pauli, która stała się fanką wszelakich tart :)
- *ciasto kruche słone
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- masło + bułka tarta - do posmarowania formy
- 4 mniejsze jajka lub 3 większe
- 100 ml śmietanki 30%
- 6 cukinii
- kubek orzechów włoskich
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
- Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
- Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
- W tym czasie przygotowujemy masę.
- Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki.
- Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
- Masę jajeczną wylewamy na ciasto.
- Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła.
- Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
- Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
- Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
- Po wyłożeniu ciasta do formy, jego boki możemy przytrzymać folią aluminiową. Podczas pieczenia boki ciasta nie spłyną w dół, a kiedy ciasto ładnie się zrumieni, możemy folię zdjąć.
- Jeśli podczas pieczenia całego quiche zauważymy, że cukinia zbyt szybko brązowieje, całe ciasto również możemy przykryć folią.
- Stopień upieczenia ciasta i kolor zależą od piekarnika. Masa powinna być ścięta, a ciasto złote.
- Polecam standardową formę do tart - średnica ok 22 cm
Ania
przepiękna tarta, na pewno przepyszna ;)