Quiche z cukinią i orzechami włoskimi

 

QUICHE Z CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Quiche to placek z ciasta francuskiego lub kruchego, którego wypełnienie stanowi masa z jajek i śmietanki. Quiche może zawierać najróżniejsze dodatki. Ten jest ze wstążek cukinii i orzechów włoskich. To przecudownie pyszne połączenie, a dodatkowo wspaniale wygląda.

Pozdrowienia dla mojej kochanej Pauli, która stała się fanką wszelakich tart :)

QUICHE Z CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Quiche wypełniony masą z jajek i śmietanki ze wstążkami cukinii i orzechami włoskimi.
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
SKŁADNIKI
  1. *ciasto kruche słone
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 125 g zimnego masła
  4. 1 żółtko
  5. 1 łyżeczka soli
  6. masło + bułka tarta - do posmarowania formy
*masa
  1. 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  2. 100 ml śmietanki 30%
  3. 6 cukinii
  4. kubek orzechów włoskich
  5. sól morska
  6. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
  3. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane.
  4. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
  5. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  6. Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
  7. Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie.
  8. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
  9. W tym czasie przygotowujemy masę.
  10. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem.
  11. Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki.
  12. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  13. Masę jajeczną wylewamy na ciasto.
  14. Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła.
  15. Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
  16. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
  17. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
Uwagi
  1. Po wyłożeniu ciasta do formy, jego boki możemy przytrzymać folią aluminiową. Podczas pieczenia boki ciasta nie spłyną w dół, a kiedy ciasto ładnie się zrumieni, możemy folię zdjąć.
  2. Jeśli podczas pieczenia całego quiche zauważymy, że cukinia zbyt szybko brązowieje, całe ciasto również możemy przykryć folią.
  3. Stopień upieczenia ciasta i kolor zależą od piekarnika. Masa powinna być ścięta, a ciasto złote.
  4. Polecam standardową formę do tart - średnica ok 22 cm
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
QUICHE Z CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

 

QUICHE Z CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.