Brak produktów w koszyku
QUICHE Z KARMELIZOWANYM POREM, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM
To jeden z moich ulubionych smaków. Połączenie pora, który staje się słodki, koziego sera i tymianku chwyta za serce i wszystkie kubki smakowe. Potraktowany wrzątkiem i przesmażony na maśle por absolutnie traci swoją ostrość. Staje się aksamitny i wspaniale komponuje się z serem i ziołami.
Spróbujcie, będzie pysznie :)
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
QUICHE Z KARMELIZOWANYM POREM, KOZIM SEREM I TYMIANKIEM
2014-07-08 10:16:41
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
- *ciasto kruche słone
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- *do posmarowania formy
- masło + bułka tarta
*masa
- 4 mniejsze jajka lub 3 większe
- 150 ml śmietanki 30%
- 4 pory
- 4 łyżki masła
- gałązki świeżego tymianku
- 150 g sera koziego
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
- Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
- Ciasto rozkładamy w oprószonej bulką formie.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
- W tym czasie przygotowujemy masę.
- Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem.
- Pory dokładnie myjemy, płuczemy i kroimy w plastry.
- Pory umieszczamy na sitku i przelewamy je wrzącą wodą, odkładamy by woda odciekła.
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pory. Przesmażamy je ok. 7 minut soląc do smaku.
- Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
- Na ciasto wykładamy przesmażone na maśle pory, dodajemy kawałki sera koziego, zalewamy wszystko masą jajeczną. Układamy gałązki tymianku.
- Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
- Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
Uwagi
- Aby wyłożone na formę ciasto nie zsunęło się podczas podpiekania, można jego boki "przytrzymać" aluminiową folią. Quiche zachowa wtedy kształt, boki się nie zsuną.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Jagoda
Świetny przepis:) na pewno skorzystam.
Pozdrawiam ciepło