Brak produktów w koszyku
QUICHE Z SZAFRANEM I NASTURCJĄ
Nasturcja – można jeść jej kwiaty i liście. Ma wspaniały kolor i zdecydowany smak, a jej liście są pikantne, ostre, podobnie do rzodkiewki. Pysznie smakuje smażona w tempurze, podana z sałatą i warzywami. Idealnie komponuje się z szafranem i jajeczno-śmietankową masą, która wypełniła quiche.
QUICHE Z SZAFRANEM I NASTURCJĄ
2014-06-30 10:57:07
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
- *ciasto kruche słone
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- *do posmarowania formy
- masło + bułka tarta
*masa
- 4 mniejsze jajka lub 3 większe
- 100 ml śmietanki 30%
- ¼ łyżeczki szafranu
- 12-15 szt. Jadalnych kwiatów nasturcji (kilka odkładamy do ozdobienia po upieczeniu)
- 5-7 jadalnych liści nasturcji
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
- Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
- Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
- W tym czasie przygotowujemy masę.
- Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką. Dodajemy szafran, sól oraz pieprz.
- Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
- Masę jajeczną wylewamy na ciasto. W masie zatapiamy kwiaty i liście nasturcji.
- Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
- Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
- Upieczony quiche ozdabiamy kwiatami nasturcji.
Uwagi
- Nasturcję możemy wyhodować na domowym parapecie, możemy ją też kupić u Zosi Lawendy z Gdańska.
- W zależności od wielkości formy, możemy dodać więcej jajek i śmietanki. Masa śmietankowo- jajeczna powinna wypełniać całą formę.
- Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz