QUICHE Z SZAFRANEM I NASTURCJĄ

quiche z nastrurcją 

Nasturcja – można jeść jej kwiaty i liście. Ma wspaniały kolor i zdecydowany smak, a jej liście są pikantne, ostre, podobnie do rzodkiewki. Pysznie smakuje smażona w tempurze, podana z sałatą i warzywami. Idealnie komponuje się z szafranem i jajeczno-śmietankową masą, która wypełniła quiche.

QUICHE Z SZAFRANEM I NASTURCJĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. *ciasto kruche słone
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 125 g zimnego masła
  4. 1 żółtko
  5. 1 łyżeczka soli
  6. *do posmarowania formy
  7. masło + bułka tarta
*masa
  1. 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  2. 100 ml śmietanki 30%
  3. ¼ łyżeczki szafranu
  4. 12-15 szt. Jadalnych kwiatów nasturcji (kilka odkładamy do ozdobienia po upieczeniu)
  5. 5-7 jadalnych liści nasturcji
  6. sól morska
  7. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
  2. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane.
  3. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
  4. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  5. Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
  6. Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie.
  7. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
  8. W tym czasie przygotowujemy masę.
  9. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką. Dodajemy szafran, sól oraz pieprz.
  10. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  11. Masę jajeczną wylewamy na ciasto. W masie zatapiamy kwiaty i liście nasturcji.
  12. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
  13. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.
  14. Upieczony quiche ozdabiamy kwiatami nasturcji.
Uwagi
  1. Nasturcję możemy wyhodować na domowym parapecie, możemy ją też kupić u Zosi Lawendy z Gdańska.
  2. W zależności od wielkości formy, możemy dodać więcej jajek i śmietanki. Masa śmietankowo- jajeczna powinna wypełniać całą formę.
  3. Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 quiche z szafranem i kwiatami nasturcji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.