Brak produktów w koszyku
Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką
Już sama nie wiem czy bardziej wolę tartę czy quiche. Chyba miłość rozkłada się po równo, w zależności od dnia i tego co mam w lodówce. Quiche jest pyszny i naprawdę nie ma wielkiej trudności, by wyszedł dobry. Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką to esencja wiosny. Zróbcie, warto :)
Quiche ze szparagami, pomidorami i botwinką
2016-03-30 21:15:44
SKŁADNIKI
- arkusz ciasta francuskiego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 6 szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść młodych listków botwinki
- sól, świeżo mielony pieprz
- masło + bułka tarta – do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
- * Formę smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Nakładamy ciasto francuskie. Boki ciasta możemy zawinąć na formie. Należy je przytrzymać/owinąć aluminiową folią, aby podczas pieczenia nie zsunęły się.
- * Ciasto delikatnie podpiekamy – ok. 15 minut w 180 stopniach. Powinno złapać delikatnie złoty kolor. Po podpieczeniu ściągamy folię.
- * Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
- * Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na kawałki.
- * Pomidory myjemy, kroimy na pół.
- * Listki botwinki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki.
- * Na podpieczonym cieście układamy szparagi, pomidorki i botwinę. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
- * Quiche zapiekamy w 190 stopniach ok. 40 minut. Masa powinna być ścięta, a boki ładnie złote.
- * Jeśli zbyt szybko zaczną brązowieć, ponownie możemy zakryć je aluminiową folią.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Smacznego, Asia
Dodaj komentarz