Brak produktów w koszyku
Rabarbarowe tartaletki z bezą
Kruche, słodkie ciasto, rozpływający się w ustach, kwaśny rabarbar i chrupiącą beza, ciut ciągnąca się. Takie tartaletki to pyszny sposób na sprytny deser.
Sezon na rabarbar otwarty pięknie różowym kompotem niech trwa!
TARTALETKI Z RABARBAREM I BEZĄ
2015-04-28 06:22:20
SKŁADNIKI (na 1 dużą tartę lub ok 6 tartaletek)
- *ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- * 4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
- *beza
- 4 białka
- 160 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- *masło + bułka tarta do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło, cukier, żółtka (białka odkładamy, odrobinę soli.
- Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy na ok. 30 min do lodówki.
- Rabarbar myjemy, obcinamy końce, obieramy. Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, odstawiamy.
- Formy do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (możemy podsypać mąką) i wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Robimy dziurki, aby podczas pieczenia ciasto nie urosło i nie popękało.
- Ciasto podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na lekko zloty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, piekarnik zostawiamy włączony, ale zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
- Białka, które zostały nam po zużyciu żółtek ubijamy dodając po łyżce cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną i ocet. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy rabarbar z cukrem. Na rabarbar nakładamy pianę z białek. Całość zapiekamy ok. 25-30 minut w 150 stopniach. Beza powinna być chrupiąca, rabarbar gorący i rozpływający się w ustach, a ciasto złote.
- Smacznego.
- Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Marzena
Ale śliczne. Muszą być pyszne :-):-):-)
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/