Brak produktów w koszyku
Racuszki z malinami
Racuszki to super szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Same w sobie nie są niczym nadzwyczajnym. Choć pachną wanilią i masłem, najpyszniejsze są dodatki – czy to jabłka, banany ukryte w środku czy też maliny, które przesmażone na maśle i miodzie tworzą pyszny sos.
Dobrego dnia :)
A.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- łyżka masła + masło klarowane do smażenia (lub olej)
- kubek malin (mogą być mrożone)
- 4 łyżki miodu
- cukier puder
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, sól, esencję waniliową i proszek do pieczenia - mieszamy na gładką masę.
- Do ciasta dodajemy również rozpuszczone masło. Ciasto powinno być dość gęste, dużo bardziej niż zwykłe ciasto na naleśniki. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej mąki (lub mleka).
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej.
- Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię malutkie placki.
- Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej ze stron.
- Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz maliny. Kilka malin możemy odłożyć do ozdobienia całości przed podaniem.
- Całość przesmażamy ok 7-10 minut. Ewentualnie dodajemy więcej miodu do smaku.
- Usmażone na złoto racuszki polewamy malinami i oprószamy cukrem pudrem.
- Kiedy wiemy, żeby placuszka przerzucić na drugą stronę? Robimy to wtedy, kiedy na cieście pojawią się pęcherzyki. Wtedy właśnie przerzucamy placka na drugą stronę.
Livellion
Placuszki wyglądają przeuroczo! Pozdrawiam! :)