Brak produktów w koszyku
Racuszki z cukinii miętą pachnące
Połączenie cukinii i mięty jest magiczne. Podobnie zielone kolory i smaki przenikają się i spotykają w cudnym połączeniu. Delikatnie chrupiące placuszki koniecznie podajcie z jogurtem lub serkiem śmietankowym lub z …. sosem miętowym :)
PLACKI Z CUKINII Z MIĘTĄ
2015-07-03 08:41:05
SKŁADNIKI
- 3-4 cukinie
- sól
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- mąka pszenna - kilka łyżek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- garść świeżej mięty
- olej do smażenia
SOS MIĘTOWY
- kubek jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- łyżka tahini
- sól, pieprz
- garść świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię myjemy i nie obierajac jej ścieramy na tarce.
- Zasypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut.
- Po tym czasie dokładnie odciskamy cukinię (cały płyn).
- Dodajemy do niej jajko, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie całość i dosypujemy mąkę.
- Mąkę dosypujemy do momentu aż masa nie będzie już rzadka.
- Dodajemy miętę, mieszamy całość.
- Olej rozgrzewamy na patelni.
- Na łyżkę nakładamy ciasto.
- Ciasto nakładamy na rozgrzany olej.
- Placuszki smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor.
- Po usmażeniu możemy placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- SOS - jogurt miksujemy z czosnkiem, pastą tahini, miętą i przyprawami - na gładką masę. Schładzamy w lodówce, podajemy do placuszków.
- Smacznego, Asia.
Uwagi
- * Aby ciasto na palcki nie było wodniste, startą cukinię należy posypać solą, a po 15-20 minutach odcisnąć płyn. Jesli cukinia jest duża, a w środku pestki spore, po przekrojeniu jej wzdłuż, pestki usuwamy i dopiero wtedy ścieramy cukinię.
- * Ilość soli oraz mąki zależy od ilości cukinii. Mąkę dosypujemy stopniowo i mieszamy ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz