Racuszki z cukinii miętą pachnące

 

 Połączenie cukinii i mięty jest magiczne. Podobnie zielone kolory i smaki przenikają się i spotykają w cudnym połączeniu. Delikatnie chrupiące placuszki koniecznie podajcie z jogurtem lub serkiem śmietankowym lub z …. sosem miętowym :)

PLACKI Z CUKINII Z MIĘTĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 3-4 cukinie
  2. sól
  3. jajko
  4. łyżka kwaśnej śmietany
  5. mąka pszenna - kilka łyżek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  6. garść świeżej mięty
  7. olej do smażenia
SOS MIĘTOWY
  1. kubek jogurtu greckiego
  2. ząbek czosnku
  3. łyżka tahini
  4. sól, pieprz
  5. garść świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinię myjemy i nie obierajac jej ścieramy na tarce.
  2. Zasypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut.
  3. Po tym czasie dokładnie odciskamy cukinię (cały płyn).
  4. Dodajemy do niej jajko, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie całość i dosypujemy mąkę.
  5. Mąkę dosypujemy do momentu aż masa nie będzie już rzadka.
  6. Dodajemy miętę, mieszamy całość.
  7. Olej rozgrzewamy na patelni.
  8. Na łyżkę nakładamy ciasto.
  9. Ciasto nakładamy na rozgrzany olej.
  10. Placuszki smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor.
  11. Po usmażeniu możemy placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
  12. SOS - jogurt miksujemy z czosnkiem, pastą tahini, miętą i przyprawami - na gładką masę. Schładzamy w lodówce, podajemy do placuszków.
  13. Smacznego, Asia.
Uwagi
  1. * Aby ciasto na palcki nie było wodniste, startą cukinię należy posypać solą, a po 15-20 minutach odcisnąć płyn. Jesli cukinia jest duża, a w środku pestki spore, po przekrojeniu jej wzdłuż, pestki usuwamy i dopiero wtedy ścieramy cukinię.
  2. * Ilość soli oraz mąki zależy od ilości cukinii. Mąkę dosypujemy stopniowo i mieszamy ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

  

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.