Brak produktów w koszyku
Risotto z prawdziwkami
Risotto z prawdziwkami – najprawdziwszymi, najpiękniej pachnącymi i najładniejszymi jakie widziałam – z Rościna. A zebrał je mój synek, tak Go Dziadek Lolek wyszkolił! :)
Były idealne, z dużą, grubą nóżką, pięknym, nietkniętym przez żadnego żuka kapeluszem, pachnące rościńskim lasem. Przygotowałam z nimi risotto – podlewane aromatycznym bulionem i białym winem. Do risotto z prawdziwkami dodałam parmezan, masło i garść pietruchy. Było obłędnie pyszne.
Risotto z prawdziwkami przygotowałam w garnuszku Ballarini – są piękne i świetnie się sprawdzają w gotowaniu – czy to risotto czy mleka do porannego kakao :)
- * 150 g ryżu arborio
- * cebula dymka
- * łyżka masła
- * łyżka oliwy z oliwek
- * dwa kubki borowików
- * pół szklanki białego wina
- * niepełny litr bulionu
- * sól, świeżo mielony pieprz
- * do podania na koniec - łyżka masła, trzy łyżki parmezanu
- * garść pietruszki
- Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki.
- Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
- Dodajemy grzyby, smażymy całość, aż grzyby będą złote.
- Do grzybów i cebuli wsypujemy ryż. Całość mieszamy. Ziarenka ryżu powinny pokryć się masłem i oliwą.
- Na patelnię wlewamy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie porcję wina. Całość ciągle delikatnie mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
- Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku. (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny)
- Przy ostatniej porcji bulionu, kiedy risotto będzie już prawie gotowe, ścieramy parmezan.
- Pod koniec przygotowywania risotto, doprawiamy całość, dodajemy masło, parmezan, pietruchę. Mieszamy wszystko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy od razu.
- *składniki dla 2-3 osób
Dodaj komentarz