Brak produktów w koszyku
Risotto z cukinią, groszkiem i szparagami
Jeśli chodzi za wami danie pachnące latem, winem, masłem i parmezanem, to znak, że musicie przygotować risotto. Podlane dobrym winem i esencjonalnym bulionem, a zwieńczone masłem i parmezanem, risotto zaspokoi Waszą ciekawość na pyszny smak. Risotto z dodatkiem cukinii, groszku i szparagów jest pyszne i musicie uwierzyć mi na słowo, że bardzo proste do przygotowania. Do dzieła wiec :)
- 150 g ryżu arborio
- cebula dymka
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- pół pęczka zielonych szparagów
- mała cukinia
- pół kubka groszku (może być mrożony)
- pół szklanki białego wina
- niepełny litr bulionu
- sól, świeżo mielony pieprz
- do podania na koniec - solidna łyżka masła, trzy łyżki parmezanu
- Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
- Szparagi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy główki – odkładamy.
- Łodygi kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli. Przesmażamy całość – ok. 2 min. Dodajemy gałązki świeżego tymianku.
- Cukinię myjemy, kroimy w dowolne kawałki (np. plastry, kostka), dorzucamy na patelnię.
- Groszek dodajemy do szparagów i cukinii.
- Do szparagów, cukinii i groszku wsypujemy ryż. Całość mieszamy. Ziarenka ryżu powinny pokryć się masłem i oliwą.
- Na patelnię wlewamy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie porcję wina. Całość ciągle delikatnie mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
- Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku. (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny)
- Pod koniec dodajemy główki szparagów.
- Pod koniec przygotowywania risotto, doprawiamy całość, dodajemy solidną łyżkę masła i solidną garść parmezanu.
- Mieszamy wszystko i podajemy od razu.
- Całe danie skrapiamy sokiem z cytryny, kroplami oliwy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ozdabiamy gałązkami tymianku.
Mario
Muszę zrobic