Roladki z bakłażana – z serem gorgonzola i suszonym pomidorem. To ekspresowa przekąska. Gorgonzolę możemy zastąpić innym serem, np. fetą, możemy też bakłażana przełozyć pesto. Wariacji jest mnóstwo :)
SKŁADNIKI:
-
- * bakłażan
- * sól
- * gorgonzola
- * suszone pomidory
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w plastry, solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie płuczemy bakłażana (zmywamy z niego gorycz) i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy bakłażana po kilka minut z każdej strony.
Zgrillowanego bakłażana, każdy plaster po kolei, smarujemy gorgonzolą, układamy pomidora suszonego i wszystko zwijamy w roladkę. Roladki są gotowe do jedzenia. Możemy je jeszcze ewentualnie podgrzać w piekarniku – kilka minut w 180 stopniach.
Moje roladki podałam z kawałkami kukurydzy – ugotowanej, a nastepnie chwilę grillowanej. Słodycz kukurydzy świetnie komponowała się ze słonym smakiem sera gorgonzola i zdecydowanym smakiem suszonych pomidorów.
Pozdrowienia, Asia