Brak produktów w koszyku
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Ta zupa chodziła za mna od kilku dni. Trafiłam z nią dealnie. Zupa z czerwonej soczewicy świetnie rozgrzewa, zaspokaja głód, dobrze smakuje, a do tego jest zdrowa.
Czerwona soczewica ma w sobie wiele cennych substancji. Zawiera w sobie wit. C i B, wapń, fosfor, żelazo i kwas foliowy.
Przygotowanie tej zupy jest bardzo przyjazne i zajmuje ok. 30 minut. Gotową zupę można podkręcić łyżką kwaśnej śmietany i pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kubek czerwonej soczewicy
- litr bulionu warzywnego
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
- sok z cytryny (ok. łyżeczki, do smaku)
- sól, pieprz - do smaku
- kumin - łyżeczka
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
- natka pietruszki lub kolendra (do posypania na talerzu)
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - podsmażamy aż cebula zmięknie.
- Do cebuli i czosnku dodajemy czerwoną soczewicę - mieszamy, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, ponownie mieszamy.
- Następnie całość zalewmy gorącym bulionem, mieszamy.
- Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka).
- Do zupy dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, kumin, sok z cytryny.
- Zupę z czerwonej soczewicy możemy podać z łyżką gęstej śmietany, posiekaną pietruszką lub kolendrą.
miss-E
Zupa jest przepyszna, a do tego szybka i łatwa w przygotowaniu, naprawdę sycąca i bogactwo smaku, super dzięki za przepis ;-)