RÓŻOWA BEZA IDEALNA

RÓŻOWA BEZA IDEALNABezę piec uwielbiam. To dla mnie zawsze wyzwanie. Już kiedyś pisałam, że jest wyjątkowo chimeryczna. Trzeba jej poświęcić wiele uwagi, spokoju i cierpliwości, a wtedy łatwo można będzie dojść z nią do perfekcyjnego porozumienia. Kurcze… Chyba, jeśli chodzi o charaktery, jesteśmy z bezą bliźniaczkami ;)

Dzisiejsza beza wyszła przepiękna. Oprócz tego, że chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku, idealna była też z wyglądu. Różowa, słodka, otulona cukrowymi gwiazdkami- jak dla królewny.

Słyszałam bardzo wiele o problemach z odklejeniem bezy po upieczeniu. Naprawdę tym razem, pierwszy raz w życiu, ciasto odeszło od papieru bez najmniejszego problemu. Użyłam papieru do pieczenia w arkuszach. Nie można na papierze oszczędzać. Kupujcie dobry, bo warto.

RÓŻOWA BEZA IDEALNASKŁADNIKI:

BEZA:

* 10 białek

* 440 g cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka octu

* 60 g wiórków gorzkiej czekolady

* 2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

MASA KREMOWAKREM:

* 1 kartonik 200 ml śmietanki 30%

* 1 opakowanie serka mascarpone

* ok. 40 g wiórków gorzkiej czekolady

* garść ziaren granatu

* słodkie, cukrowe gwiazdki dla ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy białka od żółtek- bardzo dokładnie. Zaczynamy ubijać białka na sztywno. Malutkimi partiami dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Kiedy dodamy cukier i piana będzie już tak sztywna, że po odwróceniu miski nic nie wyleci, dodajemy mąkę, barwnik oraz ocet- miksujemy ok. minuty. Na samym końcu dodajemy wiórki czekolady i delikatnie, dosłownie kilkoma ruchami łyżki łączymy wszystko.

RÓŻOWA BEZA IDEALNAPiekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem. Na blaszkę nakładamy dwa okręgi z piany. Ja dokładam jeszcze małe beziątka :) Na piankę nakładamy cukrowe gwiazdki. Całość ląduje w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni (BEZ TERMOOBIEGU) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę jeszcze na 3 godziny.

Po całym czasie pieczenia radzę zostawić beze w piecu na kilka godzin. Staram się piec bezę na noc, tak by rano była gotowa.

KREM:

Ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone, czekoladę i ziarna granatu. Mieszamy wszystko. Nakładamy krem na jedną część bezy i przykrywamy wszystko drugim okręgiem.

Gotowe! :)

Smacznego, Asia

ps. jeśli coś w pieczeniu bezy jest dla Was niejasne, piszcie proszę: asia@odczarujgary.pl, na Facebooku lub Twitterze również.

RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.