Brak produktów w koszyku
RYBA W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

Szybki obiad, pyszna ryba, aromatyczny sos. Tak jest najlepiej. Białą, ulubioną rybę smażymy na patelni (lub pieczemy) i polewamy najlepszym sosem zrobionym błyskawicznie z masła, białego wina i soku z cytryny. Kilka kaparów podkreśli charakter sosu. Będzie pysznie :)
RYBA W SOSIE Z BIAŁEGO WINA, MASŁA I CYTRYNY
2015-01-15 22:38:10
*dla dwóch osób
- dwie porcje białej ryby (okoń, dorsz)
- sól
- dwie łyżki klarowanego masła
*sos
- 3 łyżki masła
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 2 cytryny (z jednej sok, drugą zostawiamy)
- łyżka kaparów
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Rybę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy solą.
- Masło rozpuszczamy na patelni - smażymy rybę na złoty kolor z obu stron (po kilka minut z każdej strony).
- Rybę możemy tez upiec w piekarniku (15-20 min w 180 stopniach).
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy wino, podgrzewamy całość.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem. Z jednej wyciskamy sok - dodajemy do masła i wina.
- Drugą cytrynę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię do sosu.
- Sos podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy kapary i sól.
- Do sosu wkładamy rybę. Podgrzewamy całość i przekładamy na talerz lub półmisek.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz