Sałatka bankietowa z tuńczykiem

Zapraszam po kapitalny przepis, który pamiętam z dzieciństwa :) To przepis przygotowany przez Katarzynę Żak dla MSC :)

SKŁADNIKI:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym z certyfikatem MSC

mała puszka kukurydzy

4 jajka na twardo

3 cebule szalotki 

2O dag  twardego sera żółtego 

2 ogórki  kiszone lub małosolne 

Garść rodzynek dla przełamania smaku 

3 łyżki majonezu 

1 łyżeczka musztardy

Sól i pieprz do smaku  

WYKONANIE 

Jajka ugotuj na twardo, ostudzone pokrój w kostkę .Dodaj pokrojoną szalotkę, starty na grubych oczkach żółty ser, pokrojone w kostkę ogórki, odsączoną kukurydzę i odsączonego (lekko) tuńczyka z puszki. Całość lekko wymieszaj, dodaj 3 duże łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku .

„Ja na koniec dodaję dużą garść rodzynek, mieszam i odstawiam, żeby sałatka chwilę się przeżarła smakiem … Tak mnie nauczyła Babcia Helenka.” Katarzyna Żak

Ps. „Rodzynki tylko dla odważnych”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.