Brak produktów w koszyku
Sałatka brokułowa z fetą i płatkami migdałów
Połączenie składników tej sałatki może się wydawać dziwne. Jednak smak jest zaskakujący. Smakuje pysznie i niecodziennie. W sałatce są brokuły, jest ser feta, sos majonezowo – jogurtowy z dodatkiem czosnku oraz…. uprażone płatki migdałów. Moim zdaniem to one nadają sałatce lekkości, chrupkości i nadzwyczajności.
Sałatka jest przepyszna i na stale gości w moim domu.
- brokuły - podzielone na małe różyczki
- ser feta (1 kostka)
- garść płatków migdałów (ewentualnie całe migdały, wtedy siekamy je)
- majonez, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, kropla soku z cytryny
- Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut na półtwardo.
- Po ugotowaniu zalewamy różyczki zimną wodą.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (lub ser bałkański).
- Przygotowujemy sos. Mieszamy duże 4 łyżki jogurtu naturalnego z solidną łyżką majonezu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku.
- Mieszamy brokuły i ser z sosem.
- Jeśli lubicie sałatki z większą ilością sosu, dodajcie jogurt i majonez wedle uznania.
- Płatki migdałów prażymy na patelni i dodajemy na samym końcu do sałatki.
- Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
beetle
Brokuły, czosnek, feta i migdały to połączenie idealne!